Zápisník Jana Vávry: Kdo nemá rád Gatese

Bill Gates

Bill Gates Zdroj: Reuters

Saifedean Ammous
2
Fotogalerie

V době pandemie vzbuzuje hodně pozornosti Bill Gates, a to i v nejrůznějších úzce zaměřených komunitách. Miliardář svou filantropickou energii věnuje podpoře vývoje vakcíny proti koronaviru.

Navíc označil drakonická opatření vlád za nutná. Kvůli tomu se mu ale dostalo „rady“ od autora knihy The Bitcoin Standard. Saifedean Ammous označil na Twitteru Gatese za neduživce, který by radši měl pořádně cvičit a lépe jíst. Rada za tisíc bitcoinů?

Podobné disputace mohou jen s ironickým šklebem sledovat čeští chalupáři. Uzurpující rozmary státní moci mají historicky v paži. Izolace na vlastní zahrádce se zase jednou ukazuje jako vítaná životní strategie. Jen jestli tím už není zaděláno na novou realitní bublinu – investiční chalupu.

Pokud by ale nynější krize měla přinést jen jednu pozitivní změnu, všichni introverti ocení princip sociálního distancování. Vzájemný fyzický odstup může být pro mnohé až nečekaně příjemný.

Jen tak mimochodem by se Česko přiblížilo fungování života ve Skandinávii. Jestli se Švédsku a spol. přiblíží ekonomicky, to je věc druhá. Pro začátek bude dobré nesabotovat si hospodářství víc, než je nutné.