Zápisník Jana Vávry: Skomírající avantgarda

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Každý rok se objevují nové akciové hity. Kamerka GoPro, umělé maso, náramek FitBit, konopné akcie... Jen aby se o pár let později nacházela hodnota kdysi módních záležitostí na zlomku historických maxim.

Je to logické, ne každá avantgarda odolá toku času. Škarohlídi by řekli, že se k zástupu dříve hvězdných, nyní polozapomenutých titulů dříve či později přidá i taková Tesla. Nebo bitcoin, viděno jinou než akciovou optikou. Jak dlouho už ale tyhle hlasy apokalypsy zaznívají?

Po dalším nevalném působení české hokejové reprezentace na turnaji juniorů se objevují analýzy příčin neúspěchu. Šéftrenér Filip Pešán hovoří o „blahobytem zahlcené společnosti bez motivace“ jako o jednom z problémů. Asi je na tom už Česko ekonomicky lépe než Kanada či Švédsko, kde soudě dle sportovních výsledků blahobytem netrpí.

Ani začátkem roku 2020 nepřestává v českých rádiích vyhrávat skladba Když nemůžeš, tak přidej. To asi není písnička na přání té zhruba pětiny domácí populace, která podle psychiatrů trpí syndromem vyhoření.