Zápisník Jany Havligerové: Hlavně ne paniku

Miroslav Toman

Miroslav Toman Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ministr zemědělství Miroslav Toman zahájil tažení proti dováženým potravinám. Tvrdí sice, že vůbec není proti tomu, aby se něco dováželo, ale dovážet by se měly jen věci, které se tady nevyrábějí. Jak by to mohlo v obchodech vypadat, prozradil už přede dvěma lety – nabízet by měly až 80 procent českého zboží. 

Výborný plán, ale chtělo by to detailnější propracování. Například pole osetá řepkou by se měla vrátit k původním plodinám. A na školách znovu zavést povinné chmelové, bramborové a jiné brigády, aby úroda nepřišla nazmar. Dokažme, že to dokážeme.

Politici mají volno, ale jejich tváře už zase září z billboardů, říjnové komunální volby pomalu klepou na dveře. Tak třeba slib ODS pro Prahu zní: Splníme vaše očekávání. Protože nejsem na sto procent přesvědčená, že volební jednička pro hlavní město, exprimátor Bohuslav Svoboda moje očekávání zná, pro jistotu se včas hlásím. Ráda bych co nejdříve věděla, a troufám si tvrdit, že i další Pražané, takovou maličkost. Koho z politických rivalů pan exprimátor tentokrát považuje za natolik seriózního člověka, že by s ním v Americe šel i krást koně.

Klienti cestovních kanceláří, kteří jedou na dovolenou do Egypta, by podle Asociace cestovních kanceláří kvůli usmrcení českého turisty žralokem neměli panikařit. Jak uvedl její místopředseda Jan Papež, podobné neštěstí se může stát kdekoliv. Díky, hned jsme klidnější.