Zápisník Jany Havligerové: Ráj politiků

Miloš Zeman a Václav Klaus

Miloš Zeman a Václav Klaus Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Miloš Zeman a Václav Klaus
Miloš Zeman a Václav Klaus
3
Fotogalerie

Největší mezinárodní agrosalon v Česku, již 46. ročník Země živitelky je událost, na níž se tradičně rádi blýsknou vrcholní politici. Úvodní den výstavy patřil staré gardě. Prezident Miloš Zeman do Českých Budějovic zaletěl vrtulníkem, odmítl se vyjadřovat k hrabošům, ale pozdravil čápy. A zkritizoval exministra životního prostředí Martina Bursíka, který se kdysi označil za přítele kůrovce.

Chválou nešetřil exprezident Václav Klaus. Sebe ocenil za znalost věci – je ze staré školy a ví, že na konci srpna jsou žně. Vlídně se vyjádřil i na adresu přítomného ministra zemědělství Miroslava Tomana. Chvalořečil ho za to, že se mu daří „vážně, mužně, dramaticky a starostlivě“ promlouvat před českou veřejností i politiky.

Sobota na výstavišti patřila premiéru Andreji Babišovi. Zúčastnil se tradičního dožínkového průvodu, ve kterém defilovali lidé v krojích, mažoretky a také potvory ze zvířecí říše, například živý jezevec. Motýle, sysle, surikaty a klokana Bimbo zanechal předseda vlády na Čapím hnízdě.