Zápisník Jaroslava Bukovského: Ideje a hořká praxe

Socha Marxe v Trieru

Socha Marxe v Trieru Zdroj: Reuters

Socha Marxe v Trieru
2
Fotogalerie

Březen v obyvatelích Česka znovu probudil pud bydlení ve vlastním. Minulý měsíc se tak na hypoteční pobočky bank nahrnulo k podpisu smluv skoro o pětinu více lidí než v únoru.

Důvodem musel být iracionální diktát jara, jelikož emocí prostá logika mnoho možných příčin nenabízí. Leda snad že by zafungovala sociální furiantská soutěž se stokrát přezpívaným mottem: Já na to mám, a až o čtvrtinu dražší byty i sazby hypoték tak lákaly právě kvůli tomu.

Kapitalismus má svůj nový a srozumitelný symbol. Už nyní utáhne byznys s ním spojený ekonomiku středně velkého německého města. Po bezmála dvou stech letech od svého narození totiž prožívá svou kapitalistickou inkarnaci Karel Marx. V jeho rodném Trevíru jsou cetky s jeho podobiznou komerčním hitem. Vrchol má ale teprve přijít. Hybným ekonomickým momentem pro celý kontinent se může stát po květnovém odhalení své sochy za účasti Jeana-Clauda Junckera. Snad ne i momentem ideovým.

Čeští startupisté už mají prý konečně jasno, do jakých měst se vypravit, aby jejich byznys měl ideální startovní pozici. Nejlepším místem pro podnikání je totiž Ostrava. Dobré vyhlídky slibuje i Humpolec nebo Pelhřimov. Možná je to tím, že v těchto lokalitách nehrozí žádná konkurence. A to je možná zase tím, že prostě není pro koho co dělat. Praha se nevešla ani do první desítky českých měst. Kupní síla už asi pro byznys není důležitá.