Zápisník Michala Noska: Babiš, taxikáři a dotace

Protest taxikářů způsobil kolaps v centru Prahy

Protest taxikářů způsobil kolaps v centru Prahy Zdroj: Alexandr Malachovský, Daniel Vitouš

Taxikáři uspořádali v pondělí 12. února třetí protestní akci v řadě
Taxikáři uspořádali v pondělí 12. února třetí protestní akci v řadě
3
Fotogalerie

Taxikářská lobby si dala další dostaveníčko v Praze, dopravcům se nelíbí služby alternativního přepravce Uber a viní vládu z nečinnosti. Slovo nečinnost ale nesnáší premiér v demisi Andrej Babiš. Aby prokázal činorodost, tak taxikáře dnes přijme na jednání vlády. Ovšem je málo pravděpodobné, že k nějaké dohodě dojde. Babiš s metodami taxikářů nesouhlasí, ale udělá si čárku za aktivitu. Možná se vůbec nic nezmění, ale aspoň to bude vypadat, že se v téhle zemi něco děje. Možná se toho děje až moc.

Taxikáři jsou nicméně v názoru konzistentní, když si hájí to, na co mají podle svého právo. To samé se nedá říct o poslanci SPD Radimu Fialovi. Tento bojovník proti dotacím si měl pro svou firmu IF Facility za posledních čtyři a půl roku ukrojit ze státních peněz téměř 160 milionů korun. Příspěvky byly určeny na podporu zaměstnanosti hendikepovaných, kteří v jeho firmě pracují. Když nedávno v České televizi uvedl, že dnes se byznys tolik neorientuje podle nabídky a poptávky jako spíš přístupem k dotacím, zřejmě přesně věděl, o čem mluví.

Byznys bez dotací, jak o něm druhý muž SPD hovoří, by ale ublížil nejen jeho zaměstnancům, ale namátkou třeba muzeím. Ministerstvo pro místní rozvoj mělo k dispozici 900 milionů a žádostí o dotace přišlo za 2,35 miliardy. Na výběr vítězných projektů má resort prostor do poloviny roku, tedy dost času, aby peníze rozdělil na smysluplné projekty. Upřímně řečeno, i tohle může být v Česku nepřekonatelná výzva. Tak uvidíme.