Zápisník Michala Noska: Čarodějnice bez ohňů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Vitouš

Pražští úředníci po dopravě likvidují i lidové tradice. Magistrát zakázal posledního dubna pálit čarodějnice. S ohledem na sucho to ale nebyla až tak šokující zpráva. Soudobá pražská vládní garnitura se jen nechtěla do historie zapsat nezvládnutým požárem metropole. To už by se dalo jen velmi těžko říct, že jsou Pražáci zpovykaní a vlastně se nic nestalo, jako když začal v metropoli dopravní kolaps a městská policie mírně řečeno selhala. V případě čarodějnic se ale činila, když kontrolovala ty, kteří si ohýnek dovolili zapálit. Ale asi to opravdu požáru Prahy pomohlo zabránit.

Čarodějnická noc plynule přešla v První máj a ke slovu se tradičně přihlásili odboráři. Předseda konfederace Josef Středula na prvomájovém setkání se slovenskými kolegy v Žilině řekl, že podnikatelé mají dostatečné finanční polštáře, aby dali lidem lepší gáži, a navíc za kratší pracovní dobu. Vyhlásil tak opět konec levné práce. Roboti, kteří budou pracovat zadarmo, se ke slovu přihlásí ještě intenzivněji, aby nebyla ta přezaměstnanost.

Česká příroda měla na probuzení ze zimního spánku pramálo času. Volno a bonusově nádherné počasí uplynulých dní vylákalo na vzduch tisíce turistů a cyklistů. Jižním Čechám tak vládla jízdní kola a i na druhé straně republiky v Krkonoších zaznamenali rekordní návštěvnost. Rozjely se i horské lanovky. Krátký čas na zotavení mají ještě řeky, ale čas nekonečných vodáckých karavan se také kvapem blíží.