Zápisník Michala Tomeše: Kde je východ?

Demonstrace na Slovensku

Demonstrace na Slovensku Zdroj: Foto ara

Post ministra vnitra na Slovensku opustil Robert Kaliňák. Dlouholetý politik se při rezignaci odvolával především na stabilizaci situace v zemi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. To by bylo jistě obdivuhodné, pokud by ale Kaliňák nebyl aktérem několika významných kauz již od začátku tisíciletí. Opouštění veřejných postů kvůli zachování demokratických hodnot a vlastní tváře se v našich zeměpisných šířkách zatím nenosí. Víme o tom své.

Poněkud skepticky tak po několika týdnech nahlížím na vyjádření slovenského webu Novinky.sk. Ten v souvislosti s českými volbami napsal, že „Češi jsou na východ od nás“. Ano, Slováci platí eurem a za hlavu státu si zvolili Andreje Kisku. Ukazuje se ale, že problémy, kterými naši skorobratři trpí, mohou být daleko závažnější. A s ohledem na páteční demonstrace si to Slováci evidentně začínají uvědomovat.

Andrej Babiš se přesto na Slovensku inspiroval a slibuje slevu na jízdné v autobusech a vlacích, jíž chce obdarovat studenty a důchodce. Kromě finančního zásahu do rozpočtu přitom podobný projekt na Slovensku způsobil přeplněné vlaky a zhoršení kultury cestování tak, že mnozí důchodci raději jezdí první třídou, na niž se žádná sleva nevztahuje. Je asi namístě se zeptat, zda máme v době konkurenčních bojů na silnici i železnici, které srážejí cenu jízdného, zapotřebí nechat se politiky kupovat tak okatě.