Zápisník Michala Tomeše: Špatnou cestou

Ofo

Ofo Zdroj: Michal Tomeš, E15

Ofo
Ofo
3
Fotogalerie

Další čínský projekt skončil. Kombinace špatného plánování a přílišného sebevědomí zakladatele bikesharingu Ofo za sebou nechala dluhy ve stovkách milionů dolarů, přičemž peníze dluží společnost i v Česku.

Kola skončila na skládce, peníze zakladatelé rozházeli. Platili zaměstnancům například za to, že bezchybně odrecitovali básničku. Ještě že další čínské investice v Česku tak krásně vyšly.

Srážka vlaků a projetí návěstidla. To jsou poslední tři dny na české železnici, která se už koncem února potýkala s chybami strojvedoucích. Rostoucí počet prohřešků přiznává i Drážní inspekce, podle které za ní stojí jejich nedostatečná kvalifikace. Dopravci totiž kvůli nedostatku lidí pouštějí do kabiny lokomotiv i zájemce s nižší kvalifikací. Zkušenost ale nenahradíš.

Nesprávnou cestou se vydali i Němci, kteří v roce 2002 poskytli Airbusu půjčku na vývoj letounu A380, jež je vázána na dodávky dopravcům. Kvůli předčasnému ukončení výroby je ale možné, že Airbus v přepočtu osm miliard korun nebude muset splatit. I štědří západní sousedé jistě zapláčou.