Zápisník Michala Tomeše: Vše při starém

Taxislužba

Taxislužba Zdroj: profimedia.cz

Pražští taxikáři se znovu sešli na Strahově a opět vyzvali zákonodárce, aby odmítli chystanou novelu, která definitivně zlegalizuje fungování přepravních aplikací. Protestního pochodu na Malostranské náměstí se však účastnilo pouhých čtyřicet řidičů, tedy asi půl procenta všech taxikářů v hlavním městě. Jejich pověsti se tak možná blýská na lepší časy.

Pokud by se „tradiční“ taxikáři svých milovaných taxametrů a střešních svítilen vzdát nechtěli, nemusejí si zoufat. Volných pracovních míst je totiž na trhu rekordních 340 tisíc. Zájem je nejen o pracovníky v zemědělství nebo gastronomii, ale také v cestovním ruchu, kde se taxikáři cítí jako ryby ve vodě.

Při starém zůstává situace i na realitním trhu, který podle analytiků i politiků ohýbají investiční nákupy nemovitostí. U spekulantů totiž ročně může skončit až polovina prodaných bytů v hlavním městě, většina z nich pak míří do dlouhodobého pronájmu. Generaci lidí mladších třiceti let to už naštěstí nemusí trápit, jako například autora těchto řádků, který veškeré vyhlídky na vlastní bydlení preventivně vzdal.