Zápisník Michala Tomeše: Změna je život

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Zdroj: ČTK

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg je znovu popotahován politiky, tentokrát si ho na společnou půdu chtějí pozvat zástupci Kanady a Velké Británie. Řešit se má znovu ochrana dat a nakládání s informacemi.

Zuckerberg má přitom větší starosti. Jeho sociální síť roste stále pomaleji a nedosáhla ani očekávaných tržeb. Miliardář chce proto ve své službě více prosazovat videa a takzvané stories, tedy krátké příběhy. Ironicky má tak Facebooku pomoci nápad, který Zuckerberg před lety vyfoukl konkurenčnímu Snapchatu.

Deset let existence slaví tento týden bitcoin. Virtuální měna, kterou neznámý autor definoval v devítistránkovém dokumentu, sice běžné peníze ještě nenahradila, ale ukázala, jak pár řádků kódu s obecně uznávanou hodnotou dokáže zahýbat světem financí. O technologie s bitcoinem spojené se zajímají i největší bankovní ústavy a i přes loňský otřes trhu kryptoměn se zdá, že může nalézt nepřeberné množství využití.

Nejen investorů a bankéřů se týká debata o ukončení střídání času. Po celoevropské anketě se téma dostalo i mezi české poslance. Sám premiér Andrej Babiš s ohledem na lidský biorytmus prosazuje zrušení letního posunu. Pokud by však politikům skutečně záleželo na zdraví občanů, nechali by i přesto podzimní změnu času, díky které se o hodinu déle vyspíme. A konat by se mohla klidně každý víkend.