Zápisník Nguyen Thuong Ly: Jak slepit koalici

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: ČTK

Zdeněk Hřib
2
Fotogalerie

Vládní prázdniny jsou sice v plném proudu, ministryně financí Alena Schillerová za ANO však pilně vyjednává o rozpočtu s koaliční ČSSD.

Sociální demokraté totiž požadují pro své rezorty dohromady až 18 miliard navíc oproti prvnímu návrhu. Schillerová už částečně vyhověla ministerstvu zemědělství, souboj s ministryní práce Janou Maláčovou ji teprve čeká. Jestli Schillerovánechce, aby se naplnily předpovědi komentátorů, že vláda padne s rozpočtem - bude muset zatlačit slzu a otevřít kasu.

Nějakou tu miliardu navíc chce i rezort kultury, který nemá ministra. Řídí ho náměstek René Schreier, jehož pověření považují opoziční politici za nezákonné. Schreier by prý rozhodně neměl vyjednávat o rozpočtu. Inu, mocenský boj mezi ANO, ČSSD a Hradem zřejmě nejvíce odnese kulturní obec.

Rozjitřené emoce jsou i v pražské koalici podvedením pirátského primátora Zdeňka Hřiba. Napětí mezi Piráty a TOP 09 se zvyšuje. Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil už avizoval, že kvůli sporu o Pražskou plynárenskou možná přehodnotí setrvání v koalici. Však už se vzadu hlásí ODS.