Zápisník Nguyen Thuong Ly: Velký černý pátek

Zdroj: ctk

Blíží se Black Friday. Ten opravdový, který následuje po americkém svátku Díkůvzdání. Čeští obchodníci si přivykli využívat slevové akce pod záštitou „černého pátku“ tak často v roce, že rozbušit zákazníkovi jeho předvánoční srdce bude čím dál těžší.

Češi se totiž naučili nakupovat výhradně ve slevách, od mobilních telefonů po okurky hadovky. Aby se pro prodejce samým ukrajováním jejich marží jednoho dne nestal tento den opravdu černým.

Černý pátek čeká zítra sociální demokracii. Kvůli kauzám kolem premiéra Andreje Babiše se bude hlasovat o nedůvěře vládě, na které se ČSSD podílí. Ze všech špatných scénářů si přitom oranžoví vybrali variantu nejalibističtější – odejít ze sálu. ČSSD tak zůstane ve vládě, ale aktivně ji nepodpoří. Na plénu sice vyzve premiéra Andreje Babiše k demisi, ale to jen pro formu. A nabídka, že pomohou rozpustit sněmovnu a vyvolají předčasné volby? Ale no tak. Jan Hamáček moc dobře ví, že většina stran včetně té jeho by volby nepřežila a to nikdo nechce. ČSSD opět ustoupila.

Pozornost od Čapího hnízda byla ale včera odvedena jinam. Razie na ministerstvu pro místní rozvoj, kterému šéfuje Klára Dostálová z ANO, přišla přímo doprostřed vládní krize. Zásah souvisí se zakázkami CzechTourismu a nikdo podle státního zástupce nebyl zatím obviněn. Není však vyloučené, že hrozí trestní stíhání dalšímu členu vlády. Sociální demokraté, nadechněte se.