Zápisník Pavla Otta: Chudák Janeček

Martin Janeček

Martin Janeček Zdroj: MFCR.CZ

Navzdory dva týdny starému tvrzení premiéra Andreje Babiše, že neplánuje do konce srpna rozhodnout o růstu platů ve státní správě, je už rozhodnuto. Teď ještě zvýšit minimální mzdu a vládní punčocha dárků pro všechny zaměstnance může být slavnostně odeslána.

Když se blíží volby, jde to jako po másle. Babiš si ale ještě bude muset se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem vyjasnit, kdo z nich se stane politickým Santa Clausem, případně Dědou Mrázem.

S volbami bezpochyby souvisí i pokárání horlivého ředitele Finanční správy Martina Janečka, že je necitlivý. Musel chudák na kobereček k samotné ministryni financí kvůli tomu, že požadoval po jistém ženichovi a nevěstě informace o svatební hostině kvůli EET. Už o tom psal Karel Havlíček Borovský: Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý příklad známe…

Se začátkem školního roku je třeba v Praze vyslovit přání, aby nebyl hladovější než ten předchozí. I když začne platit novela pamlskové vyhlášky a děti si budou moci zase koupit například rohlík se šunkou nebo ochucený tvaroh, kvůli nízkým platům téměř nejsou kuchařky. To je hozená rukavice odborům, aby zkontrolovaly, zda vláda přidala i ženám, které pracují v kuchyních pražských škol. Ale v Praze je blaze, takže to s kuchařkami určitě dobře dopadne. Hlavně že na Letnou má opět vést lanovka. To je zásadní odpověď magistrátu na problémy hlavního města.