Účtenkovka bude pokračovat. Přestože lidé ztrácejí zájem

Účtenky si lidé často neberou.

Účtenky si lidé často neberou. Zdroj: Slávka Červená / Blesk

Účtenková loterie a její oficiální aplikace.
2
Fotogalerie

Státní loterie, která má zefektivnit elektronickou evidenci tržeb, bude mít brzy za sebou první rok. Premiér i ministerstvo financí si projekt pochvalují a chtějí jej dál rozvíjet.

O účtenkovou loterii je stále menší zájem, ubývá nových hráčů a zůstávají tak především účtenkoví „štamgasti“. V loterii, která byla plánována na jeden zkušební rok, chce přesto premiér Andrej Babiš pokračovat. „Určitě s Účtenkovkou počítáme,“ řekl deníku E15 šéf vlády, který jako ministr financí přede dvěma lety spustil elektronickou evidenci tržeb. Na tu po necelém roce navázala Účtenkovka, která umožňuje lidem registrovat účtenky od obchodníků a získávat milionové výhry.

„Ministerstvo financí bude v projektu pokračovat a dále jej vylepšovat. Účtenkovku považujeme vzhledem k počtu hráčů i registrovaných účtenek za úspěšný projekt,“ potvrdil další osud hry mluvčí rezortu Michal Žurovec.

Rezort si od státní loterie, která se dokonce dostala do Výroční zprávy o hazardním hraní v ČR, slibuje lepší výběr daní a upozornění na případné daňové úniky.

Loterii by nadále měla provozovat firma Wincor Nixdorf, která před rokem vyhrála ve výběrovém řízení, kam se přihlásila jako jediná. „Smlouva s provozovatelem je uzavřena na dobu neurčitou a ministerstvo financí v tuto chvíli neplánuje provozovatele měnit,“ sdělil Žurovec.

Reálný dopad Účtenkovky na výběr daní je ale podle ekonomů, které oslovil deník E15, spíše marginální. „Jen malá část transakcí se dostane do slosování, a drtivá většina z nich by zřejmě byla stejně přiznána na daních. Evidence zastaví jen malou část eventuálních daňových úniků,“ říká analytik společnosti Conseq Martin Lobotka. „Myslím si, že nějaký velký přínos z hlediska inkasa daně z příjmu nebo DPH to mít nebude. Je to spíše otázka politická než fiskální,“ souhlasí někdejší šéf Finanční správy Jiří Žežulka, který je nyní analytikem společnosti Apogeo.

Ministerstvo financí tvrdí, že díky EET vybralo loni na daních o 4,3 miliardy korun více. Podle ekonomů není jasné, jak rezort k částce dospěl, jsou ale spíše skeptičtí. „Je otázka, jak je v tomto čísle zahrnut rychlý nárůst ekonomiky. Nejsem zcela přesvědčen, že to číslo má nějaký racionální základ,“ míní Žežulka. Lobotka určitý nárůst ve vybraných daních díky EET připouští. „Určitě to ale nebyly stovky miliard, které podle Babiše utíkají mimo jiné skrze daňové úniky. Pokud takové peníze skutečně unikají, tak se to díky EET nepodařilo zastavit,“ řekl.