Zápisník Pavla Otta: Není občan jako občan

Radek Vondráček (ANO), nový předseda dolní komory parlamentu

Radek Vondráček (ANO), nový předseda dolní komory parlamentu Zdroj: Foto Blesk - Martin Sekanina

Radek Vondráček (ANO), nový předseda dolní komory parlamentu
Radek Vondráček (ANO), nový předseda dolní komory parlamentu
Ustavující schůze Sněmovny: Předseda Vondráček (ANO) a místopředsedové Okamura (SPD), Filip (KSČM), Hamáček (ČSSD) a Pikal (Piráti)
Roman Janoušek
Roman Janoušek
6
Fotogalerie

Nový šéf dolní komory parlamentu z ANO Vondráček před časem řekl, že sněmovna nemůže být schovávačka před trestním stíháním. Jistě, bylo to v dobách, kdy jeho hnutí prosazovalo zrušení poslanecké imunity. To už ale neplatí. Vondráček ještě koncem minulého týdne opakoval mantru, jak rychle a urputně policie postupuje, když znovu žádá o vydání Andreje Babiše. Jen pozapomněl na to, že do Sněmovní ulice doputovala také žádost o vydání pražského exprimátora Svobody a libereckého hejtmana Půty. Že by účelové mlžení, takříkajíc účelovka?

Vondráček je vůbec chlapík. V rozhovoru pro Právo přišel s nápadem, aby policie obvinila Babiše, až mu vyprší poslanecký mandát. Její žádost prý „deformuje sestavování vlády“. Předseda zákonodárného sboru a bývalý právník by proto stíhání svého šéfa o čtyři roky odložil. Jenže co když se Babiš v roce 2021 opět dostane do sněmovny? No tak to vyšetřování zase odložíme, že ano.

Takového lobbisty Janouška se nikdo nezastane. Rovněž se snaží odkládat svůj nástup do vězení, ale asi mu to neprojde. My to máme ještě těžší. Pokud se na nás zaměří policie například kvůli tomu, že neuklidíme po svém psovi nebo odhodíme nedopalek na chodník, žádné odklady, holenkové, nebudou. Pěkně zaplatíme mastnou pokutu a ještě budeme rádi, že neskončíme v přestupkovém rejstříku. Ruku na srdce, stejně jsme všichni sprostí podezřelí.