Babiš chce změkčit EET a přidat důchodcům. Hlasy pro vyslovení důvěry vládě stále nemá

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš
Andrej Babiš.
Poslanci jednají o vydání Babiše a Faltýnka
4
Fotogalerie

Andrej Babiš má připravený nástřel programu i personální složení své možné jednobarevné vlády. Jak už avizoval, hlasy bude hledat napříč politickým spektrem. Pro některé daňové návrhy je patrně nalezne u pravice, levici může oslovit snahou přilepšit důchodcům. 

„Podle nejnovějšího průzkumu by 44 procent lidí mělo rádo menšinovou vládu, kterou už mám připravenou – pokud se ostatní strany na správě naší země fakt nechtějí podílet,“ napsal šéf ANO o víkendu na Facebooku. Z jeho slov je zřejmé, že hlasy pro vyslovení důvěry nebo toleranci kabinetu, který má dnes představit prezidentovi Miloši Zemanovi, v Poslanecké sněmovně dosud nenalezl.

„Makáme na programovém prohlášení a snažíme se přesvědčit poslance, že pokud nám nechtějí vyslovit důvěru, tak ať nás aspoň tolerují. Chceme začít hned pracovat,“ zdůraznil Babiš. Nástin programu vychází z předvolebních slibů ANO. Jeho lídr by ulevil na daních a odvodech firmám i zaměstnancům. Živnostníkům s obratem do půl milionu korun chce odpustit elektronickou evidenci tržeb, kterou v minulém volebním období prosadil tak, aby postupně platila pro všechny podnikatele. U potravin a dalších komodit by snížil DPH.

Adepti na ministry jsou převážně z ANO. O kom se spekuluje?
 finance Alena Schillerová (blízká spolupracovnice Andreje Babiše)
 průmysl Tomáš Hüner (nestraník), Pavel Pustějovský nebo Pavel Juříček (oba ANO)
 doprava Dan Ťok (ministr a poslanec za ANO)
 vnitro Jana Vildumetzová (hejtmanka a poslankyně ANO)
 spravedlnost Robert Pelikán (ministr a poslanec ANO)
 obrana Karla Šlechtová (ministryně a poslankyně za ANO)
 místní rozvoj Klára Dostálová (bývalá kandidátka ANO na hejtmanku)
 zdravotnictví Adam Vojtěch (člen rady VZP za ANO)
 školství Robert Plaga (politický náměstek ANO)

Seniorům po dosažení věku 85 let plánuje přidat tisícikorunu měsíčně. A o polovinu by v příštích čtyřech letech zvýšil platy učitelů. Povolební nápad na dodatečné zdanění finančních náhrad církvím, který by kvůli retroaktivitě velmi pravděpodobně narazil u Ústavního soudu, podle všeho tlačit nebude.

Podporu Babišově kabinetu by mohly zajistit KSČM a SPD, přidat se může i část ČSSD. Jenže okamurovci a socialisté shodně tvrdí, že nepodpoří vládu v čele s trestně stíhaným premiérem. Dolní komora by o další žádosti policie o vydání Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka měla hlasovat příští měsíc. Tentokrát může rozhodnout jinak než v září.