Zápisník Štěpána Brunera: Proti proudu

Šéf Ryanairu Michael O'Leary

Šéf Ryanairu Michael O'Leary Zdroj: Reuters

Odstavené letouny aerolinek Ryanair
Odstavené letouny aerolinek Ryanair
Ryanair kvůli potížím plánuje propouštění
4
Fotogalerie

Nízkonákladové aerolinky Ryanair jdou jako obvykle proti proudu. Firma hodlá napadnout státní pomoc některým leteckým společnostem u Evropského soudu. Argumentuje zachováním svobodné soutěže a navrhuje, aby země snížily odletové daně a pomohly tak všem aerolinkám najednou. Něco na tom je, ale motivem může být i to, že Ryanair na státní pomoc nikdy nedosáhne.

Pro řadu aerolinek jsou paradoxně dalším z problémů, se kterými se musejí vypořádat, nynější rekordně nízké ceny leteckého paliva. Dopravci se totiž zajišťovali proti očekávanému zdražování paliv, a na těchto kontraktech tak nyní významně podělávají. U velkých aerolinek půjdou ztráty až do miliard eur.

Koronavirová krize přináší i další nezvyklé potíže. Aerolinky Asiana zřejmě budou muset ze svých letounů Airbus A380 na čas udělat obří přepravníky nákladu. Pilotům totiž hrozí ztráta oprávnění řídit tento stroj, pokud se nechopí kniplu alespoň třikrát během devadesáti dnů. S velkými dopravními letouny přitom kvůli globálním omezením není kam létat.