Zápisník Vladana Gallistla: Triumvirát pohořel

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: ctk

Milan Chovanec
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda Poslaneckého klubu strany Roman Sklenák (vpravo)
Bohuslav Sobotka
8
Fotogalerie

Volebním krachem skončil triumvirát Bohuslava Sobotky, Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance. Hlavní díl viny padá na Sobotku, který nezvládl vládní krizi, kterou sám vyvolal.

Půl roku před volbami ztratil nervy z nedostižného náskoku ANO v průzkumech a snažil se celou situaci zachránit tím, že rozstřelí fungující vládu odvoláním ministra financí Andreje Babiše. Udělal to tak neuměle, že ČSSD ztratila dvě třetiny mandátů.

Ani zbývající triumvirové Zaorálek a Chovanec nejsou bez viny. Neměli totiž trojvládí ve straně vůbec připustit, což jim však nedovolily jejich mocenské ambice. Zaorálek navíc šel do voleb s tím, že zvítězí. Z těchto siláckých řečí už rychle couvá. Na jeho místě by ale neměl šanci nikdo, protože na reálnou kampaň zbývaly kvůli dovoleným necelé dva měsíce. A upřímně řečeno: Zaorálek je možná charizmatičtější lídr než Sobotka, ale asi tak o milimetr.

Korunu povolebnímu zmaru nasadil Chovanec v dopise spolustraníkům: „Už příliš dlouho působíme jako nejednotná, rozvrácená parta lidí, kteří si jdou vzájemně po krku.“ Ano, skutečně to říká politik, který na začátku roku „vyčistil“ stranu dost neurvalým způsobem. Kanibalizace ČSSD si všimli i voliči. Nyní se Zaorálek i Chovanec snaží získat čas, aby nebyli odstřeleni sami. Možná vědí, že triumvirové končili v historii většinou neslavně.