Nenáviděný i uznávaný Kalousek končí v čele další strany: projděte si dráhu politického matadora

Miroslav Kalousek ve státní správě působil od začátku devadesátých let. Začínal jako odborný poradce místopředsedy vlády, v roce 1992 se stal ředitelem odboru poradců místopředsedy vlády ČSFR.

Miroslav Kalousek ve státní správě působil od začátku devadesátých let. Začínal jako odborný poradce místopředsedy vlády, v roce 1992 se stal ředitelem odboru poradců místopředsedy vlády ČSFR. Zdroj: ČTK

V letech 1993-1998 byl ekonomickým náměstkem na ministerstvu obrany. Z té doby je mu přisuzována odpovědnost za několik kontroverzních zakázek. Vyšetřování však žádné pochybení neprokázalo. Podle kritiků si na úřadě udržel vliv i poté, co z ministerstva odešel.
Od roku 2002 předsedal rozpočtovému výboru Sněmovny. Kvůli kauze kolem bytu své tehdejší manželky na post v roce 2005 rezignoval. V případě bytu padlo podezření na krácení daně. Finanční policie na žádné pochybení nepřišla.
V roce 1984 se stal členem KDU-ČSL, od roku 1999 do roku 2001 byl jejím místopředsedou, v roce 2003 byl zvolen předsedou strany. V roce 2006 rezignoval poté, co nevyšla účast lidovců v plánované menšinové vládě s ČSSD a KSČM.
Z KDU-ČSL vystoupil v roce 2009. V listopadu téhož roku spolu s Karlem Schwarzenbergem založil novou stranu TOP 09. Ve funkci prvního místopředsedy působil do roku 2015, kdy převzal předsednictví po Karlu Schwarzenbergovi.
Ministrem financí byl v letech 2007 až 2013, nejprve ve vládě premiéra Mirka Topolánka, poté v kabinetu Petra Nečase.
11
Fotogalerie

Šéf TOP 09 na úterní tiskové konferenci ohlásil svůj konec ve vedení partaje. Na jedné straně mezinárodně uznávaný ministr financí, na straně druhé většinou obyvatelstva velmi neoblíbený politik: připomeňte si v galerii nejzajímavější okamžiky jeho kariéry.