Zdeněk Pečený: Hlouposti napříč obory

SPOZ

SPOZ Zdroj: ctk

O lidské hlouposti se už popsaly stohy papíru, ale vymýtit ji nelze. Co jiného si lze myslet při pročítání oslavných diskuzí o jedné bezpoplatkové bance.

Jedna Češka se pohoršovala nad tuzemskou dcerou francouzské banky (od které odešla k jisté bezpoplatkové), že tam všechny její peníze končily ve Francii a možná i v Arábii. Škoda že dotyčné paní uniká, kde její nová banka vytváří ty úrokové výnosy, které zaplatí její úročení jak na spořicím, tak i na běžném účtu. Na českém trhu a českých vládních dluhopisech to opravdu nebude. Všechny nitky vedou do Ruska, popřípadě k dalším společnostem v rámci skupiny. Jejich pohledávky bezpoplatková banka také ráda nakoupí. Její banka pak může v klidu a krásném obalu držet pohledávku za vietnamským rolníkem, který si půjčil na nový skútr. V dnešní době to chce prostě hrát na národní strunu. Stačí tedy lidem vnutit představu, že jste česká firma a hrajete si jen na českém písečku, a všichni vás budou oslavovat a cítit se u vás v bezpečí.

Srdce hlupáka zaplesá také při čtení programu uskupení SPOZ. Všem ostatním musí tuhnout krev v žilách. Při čtení o zabavování majetku a vězení pro ty, kterým ho zabaví, či obnově brigády civilní obrany se nabízí otázka, zda se nepíše rok 1946. Ještě trapnější je shánění podpisů pod petici, která má umožnit vznik zákona, jenž zlegalizuje zabavování majetku. Najatí brigádnici na celorepublikové roadshow podněcují k třídní nenávisti a nabádají závistivé obyvatele k podpisu.