Zdeněk Pečený: Najděte si svou pyramidu

Peter Madoff po zatčení FBI

Peter Madoff po zatčení FBI Zdroj: profimedia.cz

V sobotu uplynuly čtyři roky od pádu investiční banky Lehman Brother. Poslední týdny se všichni ohlížíme za událostmi uplynulých čtyř let a díváme se, kolik nám naše investice vynesly, nebo mohly vynést. Dlouho se ale nikde nepsalo o Berniem Madoffovi.

Jistě, sedí za mřížemi a zůstane tam do konce života, není ale od věci podívat se, kolik by vám dnes z investice s Berniem zbylo. Myslíte, že bylo před čtyřmi lety lepší investovat sto dolarů s Madoffem, nebo AIG, Citibank, Bank of America, Morgan Stanley či Goldman Sachs?

Nezapomeňme, že existují cesty, jak zjistit, jakou hodnotu mají existující pohledávky za Madoffem a za kolik se obchodují. Některé z těchto pohledávek vlastní i hedgeové fondy a ty by je neměly, kdyby jim nevěřily. Konkurzní správce Irving Pikard také již zajistil pro poškozené nemalou částku hotovosti.

Takže pokud jste investovali sto dolarů do AIG, měli byste dnes devět dolarů, s Citigroup 16 dolarů, s Bank of America 27 dolarů a s Goldman Sachs by vám z vašich peněz zbylo asi 70 procent (bez očistění o inflaci a kurzové vlivy u tuzemského investora).

S Madoffem byste měli přibližně 79 dolarů. Konkurzní správce Picard již získal 13 miliard dolarů v hotovosti a nárokuje si dalších 18 miliard. Pět centů na dolar již bylo poškozeným vyplaceno a dalších 33 centů bude vyplaceno v říjnu. Navíc soudce zpochybnil dvouleté období, za které se ztráty počítají. Pokud se bude brát v potaz delší období, může se většina investorů dostat až k 90 procentům investovaných peněz.

Největší podvodník v historii Wall Street Bernard Madoff

Jaký je tedy závěr? Vykašlete se na sledování akcií všemožných firem a najděte si svou vlastní pyramidu, do které investovat.