Podcastový seriál o energetice #2: Čínský solární monopol je problém. Řešení ale nemáme

Solární panel podle midjourney

Solární panel podle midjourney Zdroj: midjourney

Ministerstvo průmyslu a obchodu v poslední aktualizované verzi Státní energetické koncepce představilo plán zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Česku na 37 % do roku 2030, což je zhruba trojnásobek současného stavu. V dalším energetickém speciálu podcastu Business Club vysvětlujeme, proč je tento cíl splnitelný pouze skrze solární zdroje a co je nutné pro jeho splnění udělat. 

V současné době má Česko kolem 3,5 gigawattů solárního výkonu, což je pouze zlomek potřebného výkonu pro dosažení cíle. Avšak s avizovanými investicemi velkých hráčů jako ČEZ a rostoucím zájmem o solární energetiku je dosažení 10 gigawattů do roku 2030 reálné.

Hlavní překážka v cestě k dosažení vládou stanoveného cíle jsou hlavně dlouhé povolovací procesy. Proces povolování trvá i několik let, což ztěžuje rychlou výstavbu parků. Vláda proto zvažuje takzvané. akcelerační zóny, které by výstavbu zjednodušily. Kde budou se ale dozvíme nejdřív příští rok.

S redaktorem e15 Ondřejem Součkem jsme probrali čínskou dominanci na trhu se solárními panely a rizika, která z toho plynou pro Evropu. Ta se snaží minimalizovat svou závislost na čínských dodávkách, ale zároveň potřebuje levné čínské panely ke splnění svých klimatických cílů a přechod k domácím výrobcům může být obtížný.