Investice do bydlení se stále vyplácí, jak v Česku, tak i v zahraničí

Investice do bydlení se stále vyplácí, jak v Česku, tak i v zahraničí

Investice do bydlení se stále vyplácí, jak v Česku, tak i v zahraničí Zdroj: UDI Group

Roční míra inflace zpomaluje, stále je nad osmi procenty. Odborníci se proto shodují, že úspory je třeba ochránit. Nejlépe investovat. Možností kam prostředky vložit je mnoho a rad odborníků ještě víc. Kryptoměny, fondy, akcie, dluhopisy atd. V každém případě je vhodné své portfolio diverzifikovat, jednou z možností je vložit prostředky třeba do bytů.

Ceny nových bytů v Česku, a především v Praze posledních deset let trvale rostou. Zastavení růstu nebo dokonce i pokles cen mohl přinést nový stavební zákon. Po jeho poslední změně, ale ani odborníci neočekávají nějaký boom výstavby a navíc poté, co se nepodařilo připravit digitalizaci je otázkou, zda od poloviny příštího roku vůbec začne nový zákon platit. Přestože jsou ceny nových bytů v Praze vyšší než v ostatních zemích střední Evropy, investoři se ani tady nemusí bát dalšího vývoje cen. Po stagnaci, kterou nové byty zažívají poslední rok v důsledku omezení přístupu k hypotékám, lze totiž opět očekávat návrat k růstové tendenci.

Kromě spekulace na růst ceny ale byty navíc vracejí investici také klasicky formou nájemného. To v Česku roste velmi rychle, v posledních letech až o čtvrtinu. Nájemné se tak v průměru pohybuje kolem 400 korun za m2, v novostavbách je ještě výrazně vyšší.

Prim hraje lokalita a dostupnost do centra

Aby vynášel, je ale třeba zvolit byt vhodně. Důležitá je lokalita a vzdálenost od metra, a také kvalitní občanská vybavenost a možnosti pro pobyt venku. Novostaveb, které splňují tohle všechno, není mnoho.

Investice do bydlení se stále vyplácí, jak v Česku, tak i v zahraničíInvestice do bydlení se stále vyplácí, jak v Česku, tak i v zahraničí | UDI Group

Byty v novostavbách blízko u stanic metra jsou sice dražší, potenciální nájemci je ale preferují. Často jde o mladé lidi, kteří potřebují cestovat za prací nebo studiem, ale také za zábavou v každou denní i noční hodinu. Jedním takovým projektem, který vyrůstá v podstatě přímo u metra, je projekt developera UDI Group Bytové domy Lužiny. Stavba prvního ze dvou bytových domů je již zahájena. Projekt je přímo propojen s obchodním centrem Lužiny. „Suchou nohou se tak dostanete z bytu do centra, kde najdete nejen obchody, ale třeba i fitness centrum, restaurace, knihovnu a další provozovny služeb. Obchodní centrum a nově vznikající bytové domy jsou navíc přímo naproti stanici metra Lužiny. No a stačí udělat jen pár kroků přes pěší obchodní náměstíčko a jste v Centrálním parku ve Stodůlkách, který nabízí krásné prostředí pro Relax,“ vysvětlila obchodní ředitelka UDI Group Zuzana Čižmáriková.

Ani investice do bytů v cizině nemusí být složitá

Kromě investice do bydlení v Česku se ale nabízí také možnosti investovat do bytů v zahraničí. V mnoha zemích střední a východní Evropy jsou totiž oproti Česku nižší ceny bytů a tím pádem i nižší vstupní investice. UDI Group vznikla jako developer v ČR, ale dnes působí jako jeden z mála mezinárodně. Nabízí tak investorům z Česka možnost pořídit si bydlení ať již pro svou potřebu nebo na pronájmem nejen v ČR, ale také v zahraničí. Vše přitom můžete zařídit v kanceláři v Praze a developer vám je chopen pomoci také s nalezením firmy, která váš byt bude na tamním trhu pronajímat. V Polsku nabízí UDI Group byty v nově vznikajícím projektu Classic Ursus na západní straně Varšavy se skvělým spojením za 20 minut vlakem do centra města. V Bělehradě zase projekt Lastavice v nové části města blízko řeky Sávy.

A nemusíte se ohlížet jen po Evropě. Svých evropských projektů vám v prodejní kanceláři UDI Group mohou nabídnout také projekty v Latinské Americe. Třeba v hlavním městě Panamy můžete luxusní projekt SQ72 od prestižního dánského architekta blízko Tichého oceánu.

Investice do bydlení se stále vyplácí, jak v Česku, tak i v zahraničíInvestice do bydlení se stále vyplácí, jak v Česku, tak i v zahraničí | UDI Group

Více na www.urban-developers.com