Nový simulátor krizového vývoje může státům pomoci s nebezpečnými situacemi. Rizika by měl rozpoznat včas

Zdroj: SAS Institute ČR, s.r.o.

Během posledních let došlo celosvětově kvůli různým konfliktům a násilí k vysídlení více než 100 milionů lidí a více než 300 milionů aktuálně potřebuje humanitární pomoc a ochranu. Zásadním úkolem dnešní doby je proto najít řešení, která pomohou snížit rizika násilných konfliktů a nestabilitu zemí. Vedle iniciativ mezinárodních organizací, vlád jednotlivých států i neziskového sektoru se angažují i významné firmy a nabízí nejmodernější technologie, které mohou pomoci problém zmírnit.

Koronavirová pandemie a další události posledních let ukázaly, že ani ty nejrozvinutější státy nejsou imunní vůči různým krizovým situacím. Pro každou zemi či oblast přitom existuje určitá specifická kombinace rizikových faktorů, která je může destabilizovat. Právě tu hledá simulátor krizového vývoje Crisis Sensitivity Simulator na základě vyhodnocování různých potenciálních scénářů s pomocí pokročilé datové analýzy. Jeho smyslem je pomáhat státnímu aparátu rychle identifikovat potenciální rizika a příležitosti a díky tomu se na krize lépe připravit, účinně snižovat jejich dopady a urychlit zotavení.

Nový analytický nástroj je výsledkem spolupráce nadace The Fund for Peace (FFP), americké neziskové, nevládní, výzkumné a vzdělávací instituce, která od roku 1957 usiluje o prevenci násilných konfliktů a podporuje udržitelnou bezpečnost, a společnosti SAS Institute, která je předním světovým dodavatelem řešení pro analýzu dat a jejíž nástroje užívá více než 83 000 firem a institucí ve 147 zemích.

Odolnost vůči krizím

„Analytický nástroj Crisis Sensitivity Simulator, který jsme vyvinuli, pomůže vládám včas identifikovat aktuální hrozby a simulovat různé podmínky jejich vývoje tak, aby bylo možné najít optimální opatření a aby státy byly vůči krizím odolnější,“ říká ředitel české pobočky SAS Institute Petr Šlajchrt.

Nadace FFP od roku 2006 vydává Index zranitelnosti států (FSI) na základě vyhodnocení rizik pro 179 zemí světa. Index pomáhá ostatním státům a organizacím identifikovat a kvantifikovat potřebnou pomoc těm nejvíce ohroženým. Nově zpracovává také Index odolnosti států (SRI), který měří schopnost zemí předvídat a zvládat krize a zotavovat se z nich s ohledem jednak na závažnost situace a také na zavedené systémy a opatření. S pomocí krizového simulátoru může FFP analyzovat citlivost jednotlivých zemí na šoky různé intenzity na základě jejich připravenosti (SRI) a citlivosti (FSI).

Rozpozná nejrůznější rizika

SAS a FFP spolupracovaly na přípravě simulátoru s partnery po celém světě, aby nalezly konsenzus ohledně rizikových faktorů, jejich společenského dopadu a priorit řešení. Jedná se mimo jiné o klimatická rizika, násilný extremismus nebo politickou nestabilitu.

„Každá, i dobře připravená, země někdy zažije krizi, ale díky novým poznatkům lze předvídat různé situace v dlouhodobějším horizontu. To znamená lépe se na ně připravit a pohotověji reagovat, a tím zmírnit jejich důsledky a dosáhnout rychlejšího zotavení,“ vysvětluje Nate Haken, viceprezident pro výzkum a inovace nadace FFP.

Odolnost země stojí na celé řadě pilířů, včetně inkluze, sociální soudržnosti, kapacity státních složek, schopností jednotlivců, ekonomických faktorů, rozvinutosti občanské sféry nebo ochrany životního prostředí. Pozitivním zaměřením na odolnost mohou politici i veřejnost lépe pochopit, jak by měla národní protikrizová opatření, tak mezinárodní pomoc, vypadat v praxi a proč by měla mít vysokou prioritu v příslušných programech a politikách.

Česká republika je v rámci Indexu zranitelnosti států (FSI) na 151. pozici (ze 179), u Indexu odolnosti států (SRI) na 152. místě.