Pelety a pravidelný pohyb jejich cen v průběhu roku

Zdroj: Freepik

S prvním ochlazením, které přijde koncem letních prázdnin, začíná nákupní horečka pevných paliv. Většina lidí si uvědomí, že nemá zásoby na zimu. V tu dobu začínají stoupat ceny a prodlužují se doby dodání. Zákazník zpravidla ani nemá velký výběr a musí nakoupit jakékoliv dostupné pelety, aby měl čím topit.

Kdy je správné období pro levné pelety?

Pokud chcete předejít stresu, shonu a drahotě, nakupte si nejlevnější pelety na topení koncem jara a začátkem léta. Dlouho před začátkem topné sezóny jsou sklady plné a výrobci je společně s prodejci nabízí za výhodné částky. Zároveň jsou v předsezónním prodeji dostupné nejkvalitnější pelety od vašich oblíbených výrobců. Nemusíte znovu seřizovat svůj automat na nový typ výrobku a rovnou je sypete do zásobníku.

Jak poznáte, že i ty nejlevnější pelety jsou kvalitní?

Každý poctivý výrobce ještě před začátkem prodeje pelet odevzdává vzorek do laboratoře na zkoušky a udělení certifikátu podle mezinárodní normy ISO 17225-2. Ta specifikuje technické požadavky na dřevěné pelety. Také stanovuje kritéria pro jejich třídění do čtyř různých kategorií podle parametrů, jako je obsah vlhkosti, hustoty, výhřevnost, mechanická odolnost a popelnatost. Tento certifikát současně s kvalitou zahrnuje přísné požadavky na balení, etiketování, přepravu a skladování.

I ty nejlevnější pelety kupujte zásadně s certifikátem

Pro malé automatické kotle v domácnostech se hodí dřevěné pelety s označením ENplus A1. Vždy hledejte charakteristické logo na pytlích. Jen tak máte jistotu, že za své peníze dostanete tu nejvyšší jakost. Extrémně levné pelety bez certifikátu mohou obsahovat škodlivé chemikálie, zbývá po nich příliš mnoho popela nebo po jejich spálení vznikne na dně kotle struska, po které musí následovat odborné čištění.

Kde koupit poctivé a zároveň nejlevnější pelety?

Chcete mít nejlevnější pelety, které zároveň budou mít vysokou kvalitu na základě udělené certifikace ENplus A1? E-shop Drevenepelety.cz má širokou nabídku pelet a jsou stále skladem. Pelety jsou zabalené v 25 kg pytlích a uložené na paletách. Dopravu máte po celé České republice zdarma. Zásilku dovezou až před bránu vašeho domova.

Autorka článku: Kateřina Špunda