Řecká kuchyně pro vegetariány a vegany: Skutečný požitek pro chuťové pohárky!

Něco dobrého na zub v Aténách

Něco dobrého na zub v Aténách Zdroj: K. Kouzouni / GNTO Archives

Něco dobrého na zub v Chalkidiki
Gemista – plněná paprika a cuketa
Moustalevria – dezert z koncentrovaného hroznového moštu
Tradiční cizrnová polévka z ostrova Sifnos
5
Fotogalerie

Není pravda, že by řecká kuchyně byla převážně založena na mase. Naopak nabízí mnoho lahodných vegetariánských a veganských jídel, která spojují vynikající chuť s vysokou nutriční hodnotou. Tato kuchyně klade důraz na kvalitní čerstvé suroviny včetně různých bylinek a koření. Pochoutky se samozřejmě neobejdou bez řeckého olivového oleje, který výslednou chuť podtrhne.

Gastronomický ráj pro vegetariány a vegany

Předkrmy

V našem výčtu pochoutek začneme nejprve s předkrmy, saláty a dipy. Slavný řecký salát choriatiki představuje osvěžující kombinaci čerstvých rajčat, okurky, cibule, sýru feta, oliv a oregana. Jde o fantastický způsob, jak povzbudit chuť na hlavní chod. Dalším předkrmem je dakos. Salát z kreténské kuchyně vás zaujme kombinací ječného sucharu, rajčat, sýru feta, oliv a kaparů. Určitě nezapomeňte ochutnat i lahodné zeleninové placičky a smažené lilky, které jsou oblíbené na letních oslavách.

Něco dobrého na zub v ChalkidikiNěco dobrého na zub v Chalkidiki | GNTO Archives

K těmto předkrmům můžete servírovat vynikající dipy, jako je taramosalata, směs rybích jiker s citronem a olivovým olejem, nebo melitzanosalata, pyré z grilovaných lilků s olivovým olejem a česnekem. Základem řeckého stolu je samozřejmě tzatziki – jogurtový dip s nastrouhanými okurkami, česnekem a koprem. Jde o skvělý doplněk k mnoha pokrmům.

Moustalevria – dezert z koncentrovaného hroznového moštuMoustalevria – dezert z koncentrovaného hroznového moštu | K. Kouzouni / GNTO Archives

Hlavní chod

Luštěniny jsou už od starověku důležitou součástí řecké kuchyně. Žlutý hrách, gigantes (velké sušené bílé fazole), čočka, hrách černooký a cizrna totiž nabízejí vysoký obsah bílkovin, železa a vlákniny. V zimních měsících si pochutnáte na horkých luštěninových polévkách, zatímco v létě se přidávají do osvěžujících salátů. U hlavních chodů se setkáte s takovými surovinami, jako je okra, artyčoky a různé kombinace zapečené zeleniny (například briam nebo imám). Nenechte si ujít ani gemistu. Jde o plněná rajčata nebo papriky – rozhodně stojí za ochutnání. V řecké kuchyni také najdete specifické druhy těstovin, které po celém Řecku vyrábějí regionální družstva.

Gemista – plněná paprika a cuketaGemista – plněná paprika a cuketa | S, Mourelatou / GNTO Archives

Řecké koláče jsou svébytné

Koláče jsou proslulé pro svou pestrost a kreativitu. Ochutnáte je ve sladkých, ale i ve slaných variantách, ke kterým patří těstovinové, špenátové, pórkové, nebo cibulové koláče.

Zažijte řeckou kuchyni plnou chutí a vůní, která uspokojí i ty nejnáročnější labužníky! Ještě více zajímavostí o Řecku najdete zde.

Tradiční cizrnová polévka z ostrova SifnosTradiční cizrnová polévka z ostrova Sifnos | K. Kouzouni / GNTO Archives

Informational materials of Greek National Tourism Organization.

.. | GNTO Archives