Není pravda, že by řecká kuchyně byla převážně založena na mase. Naopak nabízí mnoho lahodných vegetariánských a veganských jídel, která spojují vynikající chuť s vysokou nutriční hodnotou. Tato kuchyně klade důraz na kvalitní čerstvé suroviny včetně různých bylinek a koření. Pochoutky se samozřejmě neobejdou bez řeckého olivového oleje, který výslednou chuť podtrhne.
Gastronomický ráj pro vegetariány a vegany
Předkrmy
V našem výčtu pochoutek začneme nejprve s předkrmy, saláty a dipy. Slavný řecký salát choriatiki představuje osvěžující kombinaci čerstvých rajčat, okurky, cibule, sýru feta, oliv a oregana. Jde o fantastický způsob, jak povzbudit chuť na hlavní chod. Dalším předkrmem je dakos. Salát z kreténské kuchyně vás zaujme kombinací ječného sucharu, rajčat, sýru feta, oliv a kaparů. Určitě nezapomeňte ochutnat i lahodné zeleninové placičky a smažené lilky, které jsou oblíbené na letních oslavách.
Něco dobrého na zub v Chalkidiki |
K těmto předkrmům můžete servírovat vynikající dipy, jako je taramosalata, směs rybích jiker s citronem a olivovým olejem, nebo melitzanosalata, pyré z grilovaných lilků s olivovým olejem a česnekem. Základem řeckého stolu je samozřejmě tzatziki – jogurtový dip s nastrouhanými okurkami, česnekem a koprem. Jde o skvělý doplněk k mnoha pokrmům.
Moustalevria – dezert z koncentrovaného hroznového moštu |
Hlavní chod
Luštěniny jsou už od starověku důležitou součástí řecké kuchyně. Žlutý hrách, gigantes (velké sušené bílé fazole), čočka, hrách černooký a cizrna totiž nabízejí vysoký obsah bílkovin, železa a vlákniny. V zimních měsících si pochutnáte na horkých luštěninových polévkách, zatímco v létě se přidávají do osvěžujících salátů. U hlavních chodů se setkáte s takovými surovinami, jako je okra, artyčoky a různé kombinace zapečené zeleniny (například briam nebo imám). Nenechte si ujít ani gemistu. Jde o plněná rajčata nebo papriky – rozhodně stojí za ochutnání. V řecké kuchyni také najdete specifické druhy těstovin, které po celém Řecku vyrábějí regionální družstva.
Gemista – plněná paprika a cuketa |
Řecké koláče jsou svébytné
Koláče jsou proslulé pro svou pestrost a kreativitu. Ochutnáte je ve sladkých, ale i ve slaných variantách, ke kterým patří těstovinové, špenátové, pórkové, nebo cibulové koláče.
Zažijte řeckou kuchyni plnou chutí a vůní, která uspokojí i ty nejnáročnější labužníky! Ještě více zajímavostí o Řecku najdete zde.
Tradiční cizrnová polévka z ostrova Sifnos |
Informational materials of Greek National Tourism Organization.