The Detox Office: Kancelářský nábytek, který bojuje s digitální únavou

Zdroj: Sedus

4
Fotogalerie

Vytvořit důmyslné a přátelské prostředí kanceláře, které bude vyvažovat dopad digitálních technologií na zaměstnance – právě s takovou myšlenkou pracuje koncept The Detox Office německého prémiového výrobce Sedus. Součástí je inovativní kancelářský nábytek a interiérová řešení, které mají za úkol zmírnit digitální únavu. Kolekci nově nabízí také dodavatel prémiových interiérů společnost Konsepti.

Ať už je to laptop, chytrý telefon, nebo tablet na běžné pracovní úkony či video hovory – permanentní přístup k digitálním nástrojům se stal jedním z přívlastků éry hybridního modelu práce, na který v posledních letech přešla řada z nás. Neustálé připojení a využívání technologií má ale i své stinné stránky – mimo jiné takzvanou digitální únavu. A právě na ni se rozhodla reagovat německá značka Sedus svým konceptem The Detox Office: „Koncept reprezentuje holistický přístup k modernímu designu na pracovišti, potažmo celé pracovní kultuře. Zdůrazňuje harmonickou rovnováhu mezi digitální komunikací a lidskými interakcemi, kdy technologie plní roli nerušivých prostředníků, spíš než aby uživatelům způsobovaly stres,“ líčí Ernst Holzapfel, vedoucí marketingu společnosti Sedus Stoll AG.

Sedus

The Detox Office představuje moderní přístup k pracovnímu prostředí, které je flexibilní a bere ohled na různorodé potřeby zaměstnanců. Akcentuje dostatek pracovních zón – ať už pro soustředěnou práci, skupinový brainstorming, či neformální setkávání kolegů a relaxaci. Kancelářský nábytek, který koncept The Detox Office zahrnuje, lze na pracovišti využít v rozmanitých formách a je možné jej různě konfigurovat.

Že je právě flexibilita a rozmanitost pracovního prostředí jedním z hlavních současných trendů v zařizování kancelářských interiérů, potvrzuje i Šimon Opekar, Head of Sales Konsepti CZ/SK: „Zaměstnanci preferují možnost volby, kde pracovat. Zda to bude v otevřeném prostoru, v relax zóně, v co-worku nebo v zasedací místnosti. Dále se klade velký důraz na ekologii a udržitelnost. V dnešní době si čím dál více uvědomujeme naši zodpovědnost nejen vůči životnímu prostředí, ale i sami k sobě. To se promítá i do podoby a funkčnosti kanceláří,“ vysvětluje. 

Inspirace přírodou jako součást moderní kanceláře

The Detox Office pracuje s biofilickým designem, který do pracovních prostor začleňuje přírodní tvary a barvy, materiály a zelené rostliny. Součástí je například vertikální policový květináč se:lab, který pomůže vytvořit zelenou zónu v jakémkoliv pracovním prostředí. Díky konstrukci na kolečkách lze s květináčem snadno manipulovat, dostupný je v pěti barevných provedeních (černé, bílé a třech barevných pastelových odstínech).

O biofilický prvek obohatila značka Sedus také svůj modulární policový systém se:matrix – i jeho součástí teď nově mohou být odnímatelné květináče s voděodolnými podnosy. Systém se:matrix lze využívat jako oddělovače prostoru. Boxy na rostliny jsou dostupné ve dvou velikostech.

Přírodou se Sedus inspiruje i u dalších kusů nábytku – příkladem může být univerzální taburet se:dot, který svým tvarem imituje oblázek. Díky lehké konstrukci lze taburety se:dot snadno přemisťovat. Představují skvělou variantu sezení nejen pro neformální schůzky a hodí se i jako doplněk do salonků, recepcí a do relaxačních zón.

Doplnit kancelář barevnými prvky lze nově i s pomocí otočné kancelářské židle se:air. Ta je kromě klasického černého a bílého provedení dostupná i v půlnoční modré, rubínově červené a pastelové šedozelené variantě. Židle se:air se vyznačuje lehkou ergonomickou konstrukcí. Komfort sezení zvyšuje prodyšná textilní membrána v sedáku a opěradle – ta jednak zabraňuje akumulaci tepla a vzniku otlaků, jednak umožňuje uživateli různě se při sezení pohybovat a měnit polohy.

Sedus

Flexibilita a dostatek pohybu 

The Detox Office prosazuje pracovní prostředí, které je agilní a různorodé. S tímto záměrem Sedus navrhoval produktovou řadu se:lab, jež umožňuje kancelář rychle přizpůsobit aktuálním přáním a potřebám zaměstnanců. Součástí řady je například pohyblivá textilní stěna se:lab nebo magnetická tabule pin & write. Oba produkty jsou navrženy tak, aby s nimi šlo snadno manipulovat a byly připravené k flexibilnímu využití na schůzkách a workshopech.

Produktová řada se:lab přináší také řadu dynamických forem sezení: Pohyb a flexibilitu zajistí jednací stůl se:lab meet & stand, který díky motorizovanému výškovému nastavení umožňuje pohodlně střídat sezení a stání i během meetingů.

Sedus

Interaktivní pracovní prostředí skvěle doplní i designová pohovka se:lab, kterou lze díky kovové konstrukci na kolečkách snadno přemisťovat. Díky velkým polštářům je pohovka nejen měkká a pohodlná, ale svým designem současně přispívá k vytvoření neformální atmosféry. Dostupná je v jedno- či dvoumístné variantě, přičemž barvu čalounění i kovové podnože lze libovolně navolit a kombinovat.

Sedus