Tři rady, jak si nenechat vyluxovat bankovní účet

Zdroj: Shutterstock

Finančně motivované útoky na internetu sílí. Nepodceňujte je. I když se banky o bezpečnost financí a dat klientů starají, co jim síly stačí, jsou věci, které si musí ohlídat každý sám. Proto jsme pro vás připravili tři rady, jak jejich ochranu ještě zvýšit.

Obzvlášť v dnešní době platí jednoduché pravidlo – pokud můžu udělat něco, abych zvýšil ochranu svých dat a financí, pak bych to udělat měl:

Pracujte aktivně s limity plateb a blokacemi

Víte, že snížit riziko, že vás někdo připraví o peníze, můžete i nastavením limitů? Například v mobilní aplikaci mBank můžete zdarma, na pár kliknutí a s okamžitým efektem nastavit denní limity nejen pro výběry hotovosti a platby v obchodech, ale i nákupy na internetu.

Doporučujeme mít je nastavené na nižší částky, a když potřebujete zaplatit něco dražšího, limit si změnit prostřednictvím mobilní aplikace nebo internetového bankovnictví. Díky tomu v případě zneužití karty nepřijdete o větší obnos,“ vysvětluje Michal Staněk, produktový manažer platebních karet mBank. Kromě denního limitu je stejně snadno možné nastavit i limit dočasný, který bude platit pouze do půlnoci, poté se automaticky vrátí na původní úroveň. Využijete to třeba ve chvíli, kdy plánujete větší jednorázovou útratu.

Dále si můžete u svých platebních karet v mobilní aplikaci mBank kdykoli bezplatně „zapínat“ či „vypínat“ různé typy plateb, například ty zahraniční, bezkontaktní, s magnetickým proužkem či s převodem měny (DCC), a tím ještě více zvýšit zabezpečení svých financí.

Svou kartu můžete také jednoduše zablokovat, ať už trvale, či dočasně, když nevíte, kde jste ji nechali. 

Zabezpečte si telefon

Není pochyb, že mobily jsou již běžnou součástí našich životů a máme v nich uloženo mnoho citlivých informací. Ale skutečně k nim tak přistupujeme – chráníme je dostatečně? Zkuste si odpovědět na následující otázky:

  • Mám na telefonu nastavený zámek (otisk prstu, heslo atp.)?
  • Aktualizuji pravidelně telefon i nainstalované aplikace?
  • Mám zapnuté šifrování dat? Dodržuji zásadu, že se nepřipojuji k veřejným wi-fi, pokud to není nezbytně nutné, a i tehdy pouze za účelem aktivit, při kterých se nezadávají žádné osobní nebo důvěrné údaje?
  • Hlídám si svůj telefon – mám ho pořád na dohled a nikomu ho nepůjčuji?
  • Mám v telefonu aktivovaný antivirový program a zapnutý firewall? 
  • Stahuji aplikace pouze z bezpečných zdrojů?  

Pokud jste díky odpovědím na tyto otázky zjistili, že někde máte mezery, doporučujeme vám je odstranit.  

Na bazarech obezřetně

Pokud jste se rozhodli nakoupit či prodat zboží na internetovém bazaru, je více než doporučeno dodržovat následující pravidla.

  • Zkontrolujte si hodnocení prodávajícího či bazaru.
  • Plaťte ideálně hotově při osobním převzetí a zkontrolování zboží. Pokud nelze jinak, držte se ověřených metod, jako jsou převod nebo dobírka.
  • Pro převod peněz na váš účet kupující potřebuje znát pouze číslo vašeho účtu.

Pokud po vás bude někdo požadovat číslo vaší karty, e-mail anebo další osobní údaje, jedná se s největší pravděpodobností o podvod!

Další užitečné rady najdete na www.mbank.cz v sekci Bezpečnost.