Výrobní sféra zažívá rozčarování nad tím, jak se mění svět

Zdroj: TGS

Výrobky cestují okolo zeměkoule, rozdíly v ceně rozhodují o tom, kde se co vyrobí. Výrobní kapacita, do níž jsme investovali nejvíce, už není přidanou hodnotou.

Pavel Diviš v médiích vystupuje často jako předseda Česko-taiwanské obchodní komory, která vedla v posledních letech významné byznysové delegace na Taiwan. Diviš je ale především strojař, inovátor a také motokrosový závodník.

Pavel Diviš, PhDr., CEO a zakladatel společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby spol. s. r. o. Spoluzakladatel a předseda Česko-taiwanské obchodní komory z. s.Pavel Diviš, PhDr., CEO a zakladatel společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby spol. s. r. o. Spoluzakladatel a předseda Česko-taiwanské obchodní komory z. s. | TGS

Co je pro české strojírenské ale i další výrobní firmy nyní nejdůležitější?

Důležité je investovat hlavně do technologií a vlastních schopností, do rozvoje vlastního know-how. Výrobní firmy jsou rozčarované z toho, jak drobné rozdíly v cenách rozhodují o tom, kde se bude co vyrábět. To mimo jiné znamená, že výrobní kapacita, do které jsme za posledních třicet let investovali nejvíce, už není přidanou hodnotou ani jedinečností. Zní to velmi obecně. Ale dokladem toho, jak důležité je odlišovat se, byl podle mne rok 2008. Tehdy došlo ke snižování zisků z výrobního procesu. Klasická česká firma, která se živila obráběním, měla v roce 2000 EBITDU 15 %. V roce 2020 to už bylo jen 5 %. Tehdy byl více vidět rozdíl mezi firmami, které při obecném růstu výroby zároveň také investovaly do vlastního know-how a odlišovaly se od ostatních, a těmi podniky, které naopak investovaly hlavně do objemu výroby.

Co je nyní podle Vás rizikem a co je naopak výzvou v oboru?

Naše oblast, tedy strojírenství, podléhá trendům, neurčuje je. Aktuální trend je hodně drsný. Diktuje, že nebudeme vyrábět motory ani převodovky, místo ocelí a hliníků máme komposity. Naše výroba nástrojů pro nekovové materiály za dobu cca 5 let už sebrala ocelím a hliníku přes 10 % v objemu. Za tímto trendem stojí know-how, které sice vychází ze strojírenských postupů, ale technologicky je tak odlišné, že se musíme učit v podstatě od začátku. Za velice pozitivní výzvu považuju nástup umělé inteligence. Těším se, až ji budeme umět aplikovat při konstrukci. Naším hlavním cílem je vyvíjet technologie a zefektivňovat výrobní procesy, abychom byli konkurenceschopní. To samé chtějí i naši klienti. AI nám v tom může výrazně pomoci.

Firma TGS má pevnou pozici na strojařském poli. Čemu se bude věnovat dále?

V TGS se po technické stránce budeme dál věnovat vylepšování pěti a více osého obrábění, obslužné automatizaci, technologiím na komposity a 3D tisku. Říkáme, že jsme firma, za kterou přijdete s novou výzvou nebo podnikatelskou myšlenkou a my ji uvedeme v život se vším, co to obnáší, od návrhu, prototypu, testování po výrobu a servis. V tom hodláme pokračovat, jen hledáme další inovativní cesty a efektivní způsoby.

Vaše firma má v názvu nástroje, stroje a technologické služby. Co to v praxi znamená?

Prodej strojů zní podobně jako prodej nástrojů. Sice jde o stejné firmy, ale jiní lidé, jiné starosti a rozdílný mechanismus rozhodování. Úspěch závisí na silném servisním zázemí.

Stroje pak pro klienty také servisujeme, to je pro nás základem služeb. Nejde o to, abychom něco jen prodali. Klient chce také následnou péči, chce se věnovat své výrobě a neřešit servis strojů. Takže se většinou stáváme dlouholetým partnerem různých firem, jsou mezi nimi např. Preciosa, Antreg, Agrostroj, Siempelkamp, Alstom a mnoho dalších.

Jak řešíte nedostatek lidí, který je čím dál tím víc vidět napříč různými obory?

Automatizujeme výrobu! Na druhém ročníku našeho 5osého veletrhu, který vlastně není veletrhem ale strojírenskou inspirací, měl svou premiéru stroj CEAD. V podstatě robot, který zastoupí řemeslníky v běžném provozu a s minimální chybovostí. Rapidní pokles výrobních lidských sil ale skutečně vidíme v mnoha oblastech výroby. Našim klientům proto dodáváme a servisujeme stroje pro co největší automatizaci výroby.

TGS je technologická a obchodní firma, která vymýšlí, navrhuje a sestavuje na míru kompletní výrobní proces. Od návrhu technologií, dokumentace, strojů a nástrojů až po instalaci, diagnostiku a servis.

  • Obrat: 0,5 miliardy
  • Počet zaměstnanců: 100