Děkujeme, řekli cestující, a šli potřást Jančurovi rukou

Na trať mezi Prahou a Havířovem poprvé vyjely soupravy RegioJet. Někteří cestující po příjezdu do Prahy sdělovali své dojmy přímo majiteli RegioJetu Radimu Jančurovi, který cestu absolvoval rovněž.

Na trať mezi Prahou a Havířovem poprvé vyjely soupravy RegioJet. Někteří cestující po příjezdu do Prahy sdělovali své dojmy přímo majiteli RegioJetu Radimu Jančurovi, který cestu absolvoval rovněž. Zdroj: E15 Dusan Kutner

Nádraží v Havířově před odjezdem RegioJetu (na snímku vlevo)
Obsluha vlaku na havířovském nádraží kontroluje jízdenky cestujícím.
Někteří cestující po výstupu v Praze na hlavním nádraží děkovali za jízdu majiteli RegioJetu Radimu Jančurovi (na snímku vpravo).
Stevardka RegioJetu po přijezdu na pražské hlavní nádraží. Narozdíl od cestujících jí čekala ještě cesta zpět.
Na trať mezi Prahou a Havířovem poprvé vyjely soupravy RegioJet.
7
Fotogalerie
Po desítkách let monopolu Českých drah na rychlíkovou dopravu se město Havířov stalo dnes v 5.20 hodin místem, z něhož se po kolejích směrem na Prahu vydal rychlík prvního soukromého nedotovaného dopravce, firmy RegioJet ze skupiny Student Agency. Opačným směrem se další souprava této firmy vydala z Prahy do Havířova o dvě hodiny později.

Stevardi a stevardky již od prvních kilometrů kmitali sem a tam. Roznášeli kávu a vodu zdarma a prodávali občerstvení za ceny, které by v jídelních vozech Českých drah nestačily ani na spropitné. „Cože? Sedm korun za croissant? To není možné,“ divil se jeden z cestujících.

Stevardi a stevardky se činili, bylo ale vidět, že svou práci nemají v ostrém provozu nacvičenou. Čas od času zamířili na druhou stranu, než s občerstvením měli, jindy zase zapomněli přinést to, co se lidé objednali. Pro pobavení pak mnohým sloužil nejistý, ale za to upřímný projev hlasatele, podle něhož mimo jiné vlak jednu chvíli mířil do „Pardubic na Moravě“.

Šéf Student Agency Radim Jančura nepřestal telefonovat ani po příjezdu do PrahyŠéf Student Agency Radim Jančura nepřestal telefonovat ani po příjezdu do Prahy|E15, Dusan KutnerŠéf Student Agency nepřestal telefonovat ani po příjezdu do Prahy

Aktivita stevardů a stevardek měla ale i prozaičtější důvod. Na cestu se s nimi z Ostravy-Svinova vydal také majitel firmy Radim Jančura. Chtěl si tak pohlídat start projektu, v němž jen za nákup vlakových souprav utratil miliardu korun. „Máme problém s wi-fi, nefunguje v prvním vagonu,“ hledal například Jančura pomoc s telefonem u ucha, který po cestě kvůli organizaci celé jízdy odložil jen málokdy.

Cestující jízdu žlutým RegioJetem ocenili. „Spokojený jsem moc,“ řekl deníku E15 Tomáš Těhan, který z Ostravy vyrazil do Prahy na otočku na služební cestu. Další cestující pak spokojenost s cestou dali najevo tím, že po příjezdu na pražské hlavní nádraží šli spontánně a netradičně poděkovat přímo Jančurovi stojícímu na peronu.

Na trase RegioJentu přibyly reklamní plakátyNa trase RegioJentu přibyly reklamní plakáty|E15, Dusan KutnerNa trase RegioJetu přibyly reklamní plakáty

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.