Babiš chce výměnou ministryně Novákové vylepšit image vlády, říká politolog Just

Marta Nováková je česká podnikatelka a manažerka, od června 2018 ministryně průmyslu a obchodu ČR

Marta Nováková je česká podnikatelka a manažerka, od června 2018 ministryně průmyslu a obchodu ČR Zdroj: Tomeš Michael

Karel Havlíček je Babišovou pravou rukou pro oblast vědy, výzkumu a inovací
Dan Ťok
JUDr. Vladimír Kremlík
4
Fotogalerie

Odcházející ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové uškodilo mimo jiné to, že je premiér Andrej Babiš citlivý na mediální obraz své vlády. Ten ministryně svými nešťastnými výroky pošramotila, říká politolog Petr Just. Mezi hlavní úkoly jejího nástupce Karla Havlíčka tak bude patřit vylepšení image ministerstva.

Vláda Andreje Babiše není u moci ani rok a premiér už stihl provést čtyři změny na ministerských postech. Je to výjímečné?

Žádná vláda, která vydržela alespoň trochu déle, se neobešla beze změn. Je to naprosto přirozený vývoj, ať už je to z programových, politických nebo někdy i osobních důvodů.

Jak hodnotíte, že na post ministra dopravy byl nominován nepříliš známý právník Vladimír Kremlík, který je náměstkem na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových?

Kandidáta na post ministra dopravy také neznám, tudíž nemohu hodnotit. O Andrejovi Babišovi je nicméně známo, že personálně rád sahá mezi nestraníky. Rád vybírá mezi vysoce postavenými manažery, ať už ze soukromé sféry nebo státního sektoru. Takže z tohoto ohledu nejde o překvapení.

A nominace místopředsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka do čela Ministerstva průmyslu a obchodu?

O něm se mluví už docela dlouho, takže to není překvapivé. Jeho jméno se skloňovalo i kvůli jeho působení ve vládní radě pro výzkum a mluví se také o tom, že je poradcem Andreje Babiše pro oblast podnikání. A právě na tuto oblast by se pan premiér podle svých nedávných výroků chtěl nyní více zaměřit. I v tomto ohledu dává nominace pana Havlíčka smysl.

Čemu se bude muset Karel Havlíček ve své nové funkci prioritně věnovat?

Andrej Babiš je dlouhodobě kritizován ze strany opozice, že sice hovoří o zlepšování podnikatelského prostředí, ale na druhou stranu hází podnikatelům klacky pod nohy zaváděním nových povinností jako kontrolní hlášení k DPH, EET a podobně. Když se nyní stane ministrem člověk pocházející z podnikatelského prostředí, bude jistě Adrej Babiš chtít, aby se nový ministr věnoval i zlepšení obrazu vládní politiky ve vztahu podnikatelům.

Andrej Babiš je člověk, který hodně dá i na to, jakým způsobem je jeho politika prezentována navenek a jakou image má. Nepůjde jen o věcnou podstatu problému, ale i o umění to „prodat“, protože o to Andreji Babišovi dlouhodobě a ve všech sférách primárně jde.

Pak je zde se i trvale se vracející téma mobilních operátorů. To jsou věci, které paní ministryně Nováková mediálně dost nešťastně řešila. To bude určitě další z agend nového ministra.

Stojí za koncem ministryně Novákové opravdu její komunikační přešlapy?

Po věcné stránce si netroufám hodnotit, co paní ministryně udělala dobře nebo špatně. Co se týče jejího vystupování na veřejnosti, byly některé kroky paní ministryně skutečně nešťastné, ať už šlo o její vyjádření o zákaznících mobilních operátorů nebo způsob jejího jednání s tchajwanskou obchodní delegací. To mohlo značně narušovat představu Andreje Babiše o tom, jak má být vnímána jeho vláda.

Očekáváte, že budou personální změny ve vládě pokračovat?

Ke změnám docházelo, dochází a docházet bude. Ještě nejsme ani v polovině funkčního období vlády, takže se dá očekávat, že další změny dříve či později přijdou. Ale myslím si, že je zbytečně spekulovat o tom, který ministr je další „na odstřel“.