Vláda předvádí festival marketingu, říká předseda ODS Petr Fiala

Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: Anna Vacková, E15

Petr Fiala
Petr Fiala
3
Fotogalerie

Občanští demokraté hodlají porazit ANO v květnových eurovolbách a vyhrát chtějí i volby do sněmovny v roce 2021. Do dvou let pak jsou schopní realizovat změny v oblasti daní, které navrhují. „Budeme sestavovat příští středopravicovou vládu. Je nejvyšší čas, aby současná polokomunistická sestava skončila, levice musí pryč,“ říká šéf ODS Petr Fiala.

Shodli jste se s ANO na zvýšení výdajových paušálů pro živnostníky. Kde ještě byste mohli nalézt společnou řeč?

ODS předložila řadu konkrétních návrhů, což bych čekal spíše od vlády. Funguje to ale naopak. Naše návrhy, které se týkaly živnostníků, navíc koalice vesměs zamítla. Jediné, na čem jsme se domluvili, bylo zvýšení výdajových paušálů z jednoho na dva miliony korun. Kdyby ale poslanci ANO vyslyšeli naše argumenty, mohlo k návratu k původní hranici dojít dříve, než na konci loňského roku.

Prosazujete také zavedení paušální daně pro osoby samostatně výdělečně činné. Před volbami do Evropského parlamentu se je snaží oslovit i hnutí Andreje Babiše. Dohodnete se?

S tím, že je připraveno podpořit náš koncept paušální daně, přišlo ANO až nyní. Měli jsme ho v programu už před volbami do sněmovny v roce 2017. Pokud se podaří dosáhnout toho, aby paušální daň pomohla malým podnikatelům, bude to jedině dobře.

Rýsuje se výsledná podoba předlohy?

Bohužel se nerýsuje, protože ANO nepředložilo ani jeden konkrétní parametr. Zatím o tom jen mluví a skutek utek. U paušální daně považujeme za naprosto zásadní princip, že živnostník platí, ale už není kontrolován, není kolem něj žádná byrokracie. Má dohodu se státem, že odvádí určitou částku a tím všechny své povinnosti vůči úřadům vyčerpá. Nevím ale, jestli si to ANO představuje stejně jako my.

Jaká navrhujete pro tuto daň pásma?

Měla by být stanovena například podle velikosti obce, kde daný člověk podniká. Roli může hrát i jeho profese, instalatér by platil jiné částky než malíř pokojů. Podobně je to nastaveno v Německu. Variant je více, jsme spíše pro jednodušší model. Ministerstvo financí ale dosud nic nepředložilo. Nevím, jestli to ze strany ANO není zase nějaká marketingová bublina.

Budete čekat, s čím ministerstvo přijde?

Pokud k tomu bude vláda přistupovat i nadále laxně, a to navzdory obrovskému aparátu úředníků, který má, naši experti to spočítají sami. Obecně si myslíme, že paušální daň by se měla vztahovat na všechny neplátce DPH s tím, že by se limit ročních příjmů zvýšil na dva miliony korun. Pak by to zasáhlo podstatnou část drobných podnikatelů.

Myslíte si, že se paušální daň podaří schválit v tomto volebním období?

To lze těžko odhadnout. Funguje to tak, že ODS předloží návrh a ANO ho spolu s ČSSD a komunisty zablokují s tvrzením, že vláda má lepší řešení. Když ale chceme, aby nám ho představila, ukáže se, že nic nemá.

Vláda chce kvůli zpomalující ekonomice zvyšovat daně z tabáku, tvrdého alkoholu nebo z hazardu. Vy naopak navrhujete snižování daní, byť jiných. Utáhl by to státní rozpočet?

Vůbec si nemyslíme, že je třeba daně zvyšovat. Vláda v tom navíc nemá žádný systém. Pan premiér nebo paní ministryně financí se ráno probudí a řeknou si: Aha, příjmy rozpočtu už asi nebudou takové, jaké jsme očekávali, tak zvýšíme daně. A uděláme to tak, aby se na nás nikdo moc nevztekal.

Přibližte tedy vaše představy.

Chceme jen dvě sazby DPH, a to 19 a 10 procent. Mimo jiné by to zabránilo tomu, před čím jsme varovali při zavedení třetí sazby. Tedy aby vláda neustále přesouvala nějaké položky mezi sníženou a nejnižší sazbou, aby naplnila své momentální politické cíle. Je to špatně, protože systém potřebuje větší stabilitu a jednoduchost.

Možná ještě důležitější je zavedení daně z hrubé mzdy ve výši 15 procent, což by přineslo opravdu výrazné zvýšení mezd. Vláda v době ekonomického růstu navyšovala jen platy státních zaměstnanců. Bývalý ministr financí a současný premiér nepřišel s žádnou reformou, se svým hnutím období prosperity prospal.

Nižší daně byste ale museli kompenzovat úsporami. Kde byste škrtali?

Ve výdajích státu, které za Andreje Babiše a ČSSD vzrostly o 24 procent, a nikde to není vidět. Občané, s nimiž diskutuji, nevědí, v čem se za tak obrovské peníze zlepšily služby poskytované státem.

Kromě úředníků ale vláda navýšila počty učitelů, policistů a vojáků, narostly jim platy. To také kritizujete?

Kritizujeme, že u platů učitelů vláda nedodržela ani to, co slíbila. Platy nerostou dostatečně rychle a dobré odměny pro kvalitní učitele jsou v nedohlednu. Nový systém financování regionálního školství a nezvládnutá inkluze ani do budoucna nezaručují, že by schopní učitelé byli důstojně placeni. To je jednoznačně chyba vlády.

Nárůst počtu vojáků považujeme za potřebný. Proto jsme navrhli uzákonění výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP, což vláda opakovaně odmítá.

Vydrží současný kabinet celé volební období?

Kdybychom byli v normální politické situaci, vláda s trestně stíhaným premiérem opírající se o komunisty by vůbec nevznikla. KSČM se stala frakcí ANO a sociální demokraté páchají sebevraždu. Samozřejmě bych si přál, aby vláda padla co nejdříve. Pracovití lidé, podnikatelé, střední třída, kteří provoz státu platí, z kondice ekonomiky nemají nic.

Říkáte, že vyhrajete volby do Poslanecké sněmovny v roce 2021. Pokud by se vám to podařilo a sestavovali byste vládu, za jak dlouho své sliby splníte?

Vzhledem k délce legislativního procesu jsme daňové změny schopni naplno realizovat do dvou let od voleb.

Napevno počítáte s účastí v exekutivě?

ODS bude sestavovat příští středopravicovou vládu. Je nejvyšší čas, aby současná polokomunistická sestava skončila, levice musí pryč.

Ale jak byste sestavili nelevicovou vládu? Pokud by v té příští nebylo ANO, asi byste se neobešli bez Pirátů.

Uvidíme. Mluvím o středopravicové vládě, protože si myslím, že stát se musí začít chovat odpovědně. Je třeba udělat klíčové reformy důchodového systému nebo vzdělávání. Není možné, abychom v těchto oblastech zaostávali nebo se řítili do katastrofy. Může se stát, že na penze pro dnešní čtyřicátníky nebude.

Vláda má meziročně navíc 150 miliard korun, které někomu rozdá. A ještě sestavuje rozpočet se čtyřicetimiliardovým schodkem. To musí skončit. Kabinet nepředvádí politiku, ale festival marketingu. Nejprve se pan Babiš s paní ministryní Maláčovou pohádají, kdo z nich vymyslel zvýšení rodičovského příspěvku, aby pak zjistili, že jim na to chybí několik miliard.

Hodláte porazit ANO v květnových eurovolbách. Proč věříte, že se to podaří?

Jsme jediná strana, která je v Evropě schopna něco udělat. V čele kandidátky máme Jana Zahradila, což je zároveň kandidát celé třetí nejsilnější frakce v Evropském parlamentu na předsedu Evropské komise. Je to člověk, který má v EU autoritu a dokáže tedy něco prosadit. Chceme Evropu reformovat, a nikoliv ji více integrovat nebo z ní odcházet. Tyto dva proudy považujeme za extrémní, přičemž europoslanci ANO jsou ve velmi prointegrační liberální frakci Alde.

Co říkáte záměru získat pro Česko místo eurokomisaře pro vnitřní trh, průmysl a podnikání?

Když minulá Sobotkova vláda nominovala na eurokomisařku Věru Jourovou, napsal jsem několik textů o tom, jak špatný způsob prosazování českých národních zájmů zvolila. Z portfolia spravedlnosti, ochrany spotřebitelů a otázek rovnosti pohlaví nemá Česko nic. Ukázalo se, že jsem měl pravdu.

Podle bývalého prezidenta Václava Klause musí na pravici vzniknout nová strana, ODS prý směřuje k bezvýznamnosti. Váš názor?

Nesoudím o tom nic. Bývalý prezident Klaus už několikrát zkoušel vytvořit nebo podpořit nějaký subjekt na pravici a výsledky všichni známe. Mým cílem je, aby napravo od ODS nevznikla žádná demokratická politická strana. To se daří a v tom budeme pokračovat.

Je to tak, že po vyloučení Václava Klause mladšího jste se přiblížili elektorátu KDU-ČSL nebo Starostů a nezávislých? Navíc máte už delší dobu prakticky stejné preference jako Piráti. Nepřijdete o část voličů?

Myslím, že ne. Pan Klaus mladší reprezentoval spíše sám sebe, a nikoliv nějaký stranický proud nebo koncepci. Pokud má někdo obavy o pravicovost ODS, záruku silného konzervatismu má v mojí osobě. K žádnému středu a rozbředlosti se rozhodně posouvat nebudeme.

Připustíte, že soutěž o pravostředové voliče bude mnohem tvrdší?

Protože napravo od nás už žádná demokratická pravice není, samozřejmě soutěží me o pravostředové voliče a také o liberály ve městech. Když chce mít strana zisk přes dvacet procent, musí mít tyto dva proudy v sobě zahrnuty. V poslední době se nám to daří a věřím, že v tom budeme pokračovat. To ale neznamená, že opouštíme konzervativní pozici.

Vyloučením Klause mladšího tedy voliče neztratíte? Ve volbách v roce 2017 získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů.

Myslím, že neztratíme ani jednoho voliče. Naopak některé získáme, když budeme navenek srozumitelnější. Když chceme EU reformovat a chceme v ní zůstat, abychom lépe prosazovali české zájmy, nemůžeme mít ve svých řadách politika známého jména, který vykládá, že z EU je nejvyšší čas odejít. Voliči z toho museli být zmateni.

Petr Fiala (54)
Vystudoval český jazyk a literaturu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, tehdejší Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně. Pracoval jako historik, po listopadu 1989 byl krátce novinářem. V roce 1990 se podílel na založení katedry politologie na FF MU, kterou později deset let vedl. Byl rektorem MU, ve funkci působil dvě volební období. V roce 2012 se stal ministrem školství, o rok později poslancem. Předsedou ODS je od listopadu 2014.