Havlíček bude ministrem průmyslu. Ťoka nahradí advokát Kremlík

Karel Havlíček je Babišovou pravou rukou pro oblast vědy, výzkumu a inovací

Karel Havlíček je Babišovou pravou rukou pro oblast vědy, výzkumu a inovací Zdroj: Úřad vlády ČR

Karel Havlíček je Babišovou pravou rukou pro oblast vědy, výzkumu a inovací
Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková ve Strakově akademii
Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková
Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková
Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková
6
Fotogalerie
Novým ministrem průmyslu se stane dosavadní místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. Do čela ministerstva dopravy zamíří právník Vladimír Kremlík, který je náměstkem na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Premiér Andrej Babiš to oznámil ve středu po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Jmenování nových ministrů proběhne 30. dubna. Ještě předtím se chce prezident s kandidáty na ministry setkat. „Pan prezident s těmi jmény neměl problém. S panem Havlíčkem se zná, s panem Kremlíkem se ještě ne. S panem Kremlíkem jsem pracoval v minulosti ještě jako ministr financí, a je to profesionál, řekl novinářům Babiš. 

„Není jednoduché přijít ze soukromé sféry do státní správy, kterou je potřeba směřovat podle politického programu vlády. Já jsem to paní ministryni vysvětlil,“ uvedl Babiš s tím, že důvodem pro odvolání Novákové pro něj nebyl incident, v němž musel zástupce Tchaj-wanu opustit akci ministerstva průmyslu na žádost čínského velvyslance. 

„Ten resort je samozřejmě složitý, je pod vlivem různých podnikatelských skupin. Je tam uhlí, jádro, problematika byrokracie, vědy a výzkumu. Pak tam spadají úřady jako ERÚ. Pan Havlíček se osvědčil velmi dobře. Jeden z úkolů MPO je integrace úřadů zahraniční spolupráce," řekl Babiš s tím, že bude nadále tlačit na propojení CzechInvestu, CzechTrade a CzechTourism. Podle premiéra by se měla také zvýšit spolupráce mezi resorty.

Karel Havlíček České televizi řekl, že je ministerstvo schopný okamžitě převzít. „Nežádám a nebudu žádat o žádných sto dnů hájení, maximálně sto hodin. A v okamžiku, kdy to bude nezbytně nutné, začnu pracovat,“ dodal.

„Resort průmyslu pro mě není nová záležitost. V rámci zavádění inovačních strategií i dalších opatření s ministerstvem průmyslu spolupracuji. Ten resort znám, teď je to jen otázka seznámit se s těmi hlavními prioritami, o kterých tuším,“ řekl.

Havlíček nahradí ministryni Martu Novákovou, která svůj konec ve funkci oznámila ve středu v tiskové zprávě. „Informovala jsem pana premiéra o rozpracovaných projektech, které jsou velmi aktuální a ve prospěch českých občanů a firem. Další komentář poskytnu po dnešním jednání na Pražském hradě," uvedla Nováková. 

O odchodu ministryně se dlouho spekulovalo, stejně jako o jejím nástupci Havlíčkovi. Ten například s premiérem absolvoval řadu jednání při jeho cestě do Spojených států. 

Podle informací E15 měl Zeman s Babišem mluvit i o novém ministrovi spravedlnosti. Jana Kněžínka by měla nahradit právnička Marie Benešová, která už v minulosti resort vedla ve vládě Jiřího Rusnoka. Babiš po jednání řekl, že další změny ve vládě nemůže vyloučit. 

Nováková v únoru čelila silné kritice poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí. Kritika zesílila po nedávném incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. 

Ministryně později uvedla, že v záležitosti nevidí svou chybu. Její náměstek Vladimír Bärtl, který vyzval zástupce Tchaj-wanu k opuštění akce, dostal kvůli věci od ministryně vytýkací dopis.

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD. V předchozí jednobarevné Babišově vládě zastával pozici minstra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. 

Marta Nováková
V roce 1979 začala pracovat v ostravském obchodním domě Prior, kde se postupně vypracovala až na náměstkyni; v roce 1991 se podílela na založení společnosti Sluno Corporation; později byla předsedkyní představenstva a majitelkou IT firmy U&Sluno, která se specializuje na dodávání softwaru pro české retailové obchodníky (od roku 1997); byla též spolumajitelkou a jednatelkou společnosti Language Planet (od roku 2013).

Byla viceprezidentkou Hospodářské komory České republiky (květen 2017 až červen 2018 ) a také prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu, druhého největšího zaměstnavatelského svazu v České republice (SOCR, květen 2014 až červen 2018).

V minulosti Nováková vystupovala v roli investora v pořadu České televize Den D.