Chybí nám hliník, barvy i motory, říká šéf evropského výrobce stínící techniky Climax

David Žabka, ředitel společnosti Climax

David Žabka, ředitel společnosti Climax Zdroj: Climax

David Žabka, ředitel společnosti Climax
David Žabčík
3
Fotogalerie

Společnost Climax je v covidovém stínu. Firma s více než miliardovým ročním obratem a pobočkami ve Švýcarsku či Francii sice patří k předním evropským výrobcům žaluzií a stínící techniky, její příběh z posledních měsíců je ale také hmatatelným důkazem toho, jak covid a změny, které se dějí na globálním trhu, dopadají na tuzemské podniky. 

Nedostatek hořčíku a rostoucí ceny hliníku, nedostatečná státní podpora a další komplikace v dodávkách, například barev, byly úkoly, které firmě sebraly až čtyři měsíce letošního roku, než se s nimi vyrovnala. Výsledkem bude nižší zisk oproti očekávání akcionářů a zejména pak zdražování pro všechny, kdo staví nebo opravují domy. Velký hráč na trhu by chtěl udržet růst na deseti procentech. „Snad i tady někdy vláda pochopí, že produkty, které firmy jako my dělají, se významně podílejí na tom, že se snižuje spotřeba energií. Stínící technika výrazně ovlivňuje spotřebu energií v budovách, podílí se na snižování spotřeby CO2,“ srovnává nastavení pomoci českého státu s ostatními zeměmi generální ředitel firmy David Žabčík.

Vám se v covidových časech dařilo poměrně dobře. V roce 2020 jste zvýšili obrat o 8,2 procenta na 1,3 miliardy korun. Dařilo se i v prvních pěti měsících, kdy jste obratově rostli o 14 procent. Co se stalo pak?

Prvních pět měsíců bylo opravdu výborných, ale v následujícím období se ta situace změnila poměrně dramaticky. Sešlo se několik negativních faktorů. I nás postihl globální nedostatek vstupního materiálu, především hliníku a práškových barev. Ještě loni jsme měli například pouze dva dodavatele lakování, letos už musíme spolupracovat se sedmi lakovnami, abychom vykryli poptávku. Je jasné, že to je logisticky velmi náročné, a tudíž i drahé řešení. V červnu se také objevil fenomén, který trvá dodnes, a ještě nějakou dobu tu s námi bude. Jde o výpadek v dodávkách motorů pro pohon různých produktů a výpadek v dodávkách ovládacích komponentů a řídících systémů. Od června jsme proto přestali pravidelně plnit naše plány. V posledních měsících nám tedy nějaký obrat chybí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!