Důchodová reforma měla více sevřít nůžky mezi odvody zaměstnanců a OSVČ, říká Helena Horská

Hlavní ekonomka banky Raiffeisen Helena Horská

Hlavní ekonomka banky Raiffeisen Helena Horská Zdroj: Raiffeisenbank/Pavel Růžička

Celek změn v důchodovém systému představený vládou zajistí penze i pro další generace, říká členka Národní ekonomické rady vlády Helena Horská. „Ale také jako celek musí být tento soubor návrhů schválen, protože jednotlivosti samy o sobě penzijní systém nezachrání. Naopak by mohly způsobit více nepořádku,“ varuje.

Skutečně vláda navrhuje důchodovou reformu, když při představování změn neřekla prakticky nic o třetím pilíři?

Třetí pilíř je součástí navrhovaných kroků především ze strany ministerstva financí, patří tam i doporučení Národní ekonomické rady vlády. Nejdůležitější je zatraktivnit třetí pilíř pro mladé lidi, aby začali být finančně zodpovědní. Budou moci například nahlížet do svého důchodového účtu. Je samozřejmě potřeba podívat se na efektivitu současných penzijních fondů, jejichž výnosy jsou nízké, nebo motivovat občany, aby si spořili i jiným způsobem. Zda jsou opatření reformou nebo formou, je vedlejší.

Z jakého důvodu?

Je to celek změn, který dává smysl. Má stabilizovat penzijní systém České republiky, který bude spravedlivější a udržitelný. Ale také jako celek musí být tento soubor návrhů schválen, protože jednotlivosti samy o sobě systém nezachrání. Naopak by mohly způsobit více nepořádku, jako tomu bylo u minulé důchodové komise za vlády ANO a ČSSD. Z celého souboru návrhů se vzalo jen výchovné, tedy pětisetkorunový příspěvek důchodkyním za každé vychované dítě.

Souhlasíte s názory, že představené kroky jsou prvním pokusem o důchodovou reformu za posledních třicet let?

Fungovaly například důchodové komise Vladimíra Bezděka. Ale pokud se současný soubor změn skutečně podaří prosadit jako celek, bude to druhá největší změna důchodového systému od ekonomické transformace v devadesátých letech.

Věříte, že ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a potažmo vláda přesvědčí opozici?

Bude to stát hodně úsilí a možná i politických bodů. Důležité ale je, že vláda našla politickou odvahu s penzijním systémem něco udělat, aby zůstal stabilní i pro další generace.

Co byste reformě vytkla?

Že více nesevřela nůžky mezi odvody zaměstnanců, na nichž systém stojí, a OSVČ.