Ferid Nasr: Ztratil jsem důvěru v českou korunu

Šéf největší tuzemské cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nars

Šéf největší tuzemské cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nars Zdroj: Anna Vackova, E15

Šéf největší tuzemské cestovní kanceláře Exim Tours by už několik let mohl být spokojeným rentiérem. To ale není jeho styl. „Ta představa je pro mě sebevražedná,“ říká Ferid Nasr. Místo toho dál buduje impérium, které před třemi lety prodal globální obchodní skupině Rewe. V rozhovoru si mimo jiné neodpustil stížnost na adresu České národní banky.

E15: Exim Tours jste prodal skupině Rewe. Jak se vám teď ve firmě jako zakladateli žije pod cizím majitelem?

Funguji úplně stejným způsobem jako předtím. Nic se pro mě nezměnilo. Mám od majitelů volné ruce, což byla od začátku moje podmínka. Majitelé mi věří, vycházíme spolu zcela bez problémů. Možná jedinou změnou je, že nyní reportuji do Německa, což je pro mě proti minulosti práce navíc.

E15: Ta vaše podmínka je nějak časově ohraničená?

Nijak časově ohraničená není. Ale pokud této firmě šéfuji, potřebuji zelenou. Zatím to funguje a možná to tak vydrží napořád. I když samozřejmě také přemýšlím, co jiného bych mohl dělat. Představa, že ráno vstávám a nemám nějaký program, je pro mě sebevražedná. Možná už teď neplánuji podrobně každou půlhodinu, snažím se mít volnější pracovní dobu a přenést pravomoci i na další manažery. To jsem ale dělal i v minulosti, nikdy jsem nevedl firmu sám. Ale vždy jsem stál v pozadí a kontroloval.

E15: Přichází v úvahu, že byste se vrhl na jiný druh podnikání?

To ne.

E15: A co vlastní firma z oblasti cestovního ruchu?

To také ne. Smlouva s Rewe mi to zakazuje, myslím na patnáct let. To je jediný bod, o kterém jsem s nimi vůbec nediskutoval, prostě jsem to akceptoval. A určitě bych nestavěl Eximu konkurenci, i kdyby to nebylo ve smlouvě.

Rewe určitě udělá další akvizici ve východní Evropě a není vyloučena ani Česká republika

E15: Zatím tedy vidíte svou budoucnost v Eximu?

Zcela určitě. Buď budu ve firmě přítomen velmi aktivně jako dosud, nebo alespoň pasivně jako člen nějakého orgánu nebo strategický poradce.

E15: Posunula skupina Rewe jako nadnárodní gigant Exim Tours někam dál? Funguje spolupráce dle vašich představ?

Zatím to není úplně tak, jak jsem si představoval. Myslel jsem si, že ten proces bude rychlejší. Ale ušli jsme velký kus cesty. Když se podíváte do katalogů, máme tam hotely Calimera nebo lti, tedy sítě, které patří Rewe. Náš produkt je v podstatě ze šedesáti procent produkt německý.

E15: Můžete při jednáních s hoteliéry v destinacích uplatnit sílu celé skupiny?

Snažíme se o to a tlačí na to i majitelé. Ale nejde to tak rychle.

E15: Proč?

Protože český a německý trh fungují trochu odlišně. A trochu odlišně musejí být postaveny i smlouvy s hotely. Český trh, vlastně celý východní blok, hodně funguje na garance (cestovka zamluví a zaplatí ubytovací kapacitu dopředu na celou sezonu, nese přitom riziko, že ji nevytíží – pozn. aut.). Vzhledem k tomu, že česká klientela čeká s nákupem na poslední týdny před odjezdem, musíme nějak zajistit kapacity. Němci fungují opačně, koncem dubna už mají vyprodáno 70 procent nabídky. Já očekávám, že za tři čtyři roky se bude český trh chovat stejně jako německý. A bude možno využít stejnou smlouvu a opustit systém garancí. Jejich objem se už nyní snižuje. Před pěti lety jsme fungovali z devadesáti procent na garance, nyní jsme na padesáti procentech. Takže je to otázka času.

E15: Když jste Exim prodával, naznačoval jste, že byste mohli přivést do České republiky nějakou novou charterovou leteckou společnost. Zatím létáte s Travel Servisem. Děje se v tomto směru něco?

Já jsem zatím s Travel Servisem spokojen. Nápad, o kterém hovoříte, jsem předložil Němcům, ti naše podmínky u Travel Servisu zkoumali a rozhodli, že zatím není třeba měnit leteckou společnost. Časem k tomu ale asi dojde. Němci se chovají tak, že chtějí mít nějakou leteckou společnost pod kontrolou. Tedy vezmou si několik letadel a provozují je. I když stroje patří letecké společnosti. A k tomu se tady také dopracujeme, ovšem těžko říci kdy. Možnost této spolupráce s Rewe bude mít samozřejmě i Travel Service.

E15: Že by si Rewe pronajala celá letadla od Travel Servisu?

Ano, proč ne.

E15: Jakou společnost využívá Rewe v Německu?

Nejvíce využívají Air Berlin, spolupracují také se společností Sun Express. Vezmou si od nich několik letadel a ta slouží výhradně klientům Rewe.

E15: Jak se dařilo Eximu loni?

Dařilo se nám dobře, výsledky budou lepší než rok předtím. Tržby budou vyšší zhruba o osm procent, zisk asi o desetinu (v roce 2013 byly tržby 3,7 miliardy, provozní zisk 156 milionů – pozn. aut.). Myslím, že to byl dobrý rok. Kdyby nás nepoškodil kurz koruny, byl by to možná nejlepší rok Exim Tours. Přesnější ale můžeme být až po auditu, který končí tento týden.

E15: O kolik jste kvůli kurzu přišli?

Spočítali jsme, že nás kurzový vývoj připravil asi o třicet milionů korun loňského zisku. Ceny zájezdů jsme neměnili.

E15: Zažívali jste podobný problém i teď v zimě, kdy se exotické dovolené obchodují v dolarech?

Ano, kurz dolaru nám ovlivnil celou exotiku. A v dolarech se obchoduje i Egypt. Velký posun z 20 korun na 26 korun pro nás znamená zásadní problém a ukrajuje nám to z letošního zisku. Kurz dolaru přitom může ovlivnit i ceny letenek. Travel Service sice ještě nezdražil, ale myslím si, že se to brzy stane. Podle mě tak velkou ztrátu není schopen absorbovat a bude se muset obrátit na cestovní kanceláře, kterým zdraží letenky.

E15: Zachováte přesto politiku, že neměníte ceny v průběhu sezony?

To zůstává s podmínkou, že do cen nezasáhne Travel Service. Pokud ceny změní, budeme to muset učinit i my. Jinou kalkulaci budeme muset udělat i na příští zimní sezonu a celý příští rok. Já osobně jsem ztratil důvěru v českou korunu. Vždy jsem byl proti regulaci čehokoli a ČNB se nyní chová jako regulátor.

E15: Jste tedy naštvaný na ČNB?

Samozřejmě. A nejenom já a nejenom lidé z cestovního ruchu. Každý normálně myslící člověk musí být naštvaný. Nebýt ČNB, máme třeba o dvě tři koruny levnější benzin. Při cestě do zahraničí jste si dříve koupil za 2500 korun sto eur, dnes ale dostanete jen 90 eur. Nevím, komu ta intervence byla dobrá. Prospěla minimu lidí.

Šéf největší tuzemské cestovní kanceláře Exim Tours Ferid NarsŠéf největší tuzemské cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nars|Anna Vackova, E15

E15: Argument, že to podpoří export, neberete?

Ne, která firma vyrábí ze sta procent český výrobek? Spousta českých výrobců dováží součástky ze zahraničí. Když devalvujete měnu, devalvujete i životní úroveň lidem. Ta je dnes o deset procent níže. Česká ekonomika je tak otevřená ekonomika, že si to nezasloužila. ČNB ať určuje úrokové sazby a kontroluje banky, ale proč o devalvaci měny s takovým dopadem na životní úroveň rozhoduje jen pár lidí. To je nespravedlivé.

E15: Zpátky k vašim výsledkům. Rostl trh zájezdů podobně jako vaše tržby?

Určitě nerostl tolik, ukrojili jsme si z podílů konkurence.

E15: Jde to na úkor spíše menších cestovních kanceláří?

Sílíme i v rámci velké pětky, ale největší část jsme vzali malým a středním cestovním kancelářím.

E15: Byl jste průkopníkem konsolidace trhu skrze silného zahraničního hráče. Další konsolidace tímto způsobem se sice dlouho předpovídá, ale pohříchu zůstáváte osamocen. Přijdou další velké zahraniční skupiny?

Měl jsem velkou výhodu, že jsem prodával celou skupinu, která působí v řadě zemí střední a východní Evropy. A Rewe ve východní Evropě nebyla přítomna, i když to dlouhodobě zkoušela. Věřím tomu, že tyhle velké cestovní skupiny sem přijdou a firmy řekněme z první trojky je zaujmou.

E15: Dají se tedy očekávat příchody dalších zahraničních firem?

Já tomu věřím. Podmínkou je, aby se cestovní ruch trochu stabilizoval. Aby se na trh zcela vrátil Egypt a byl klid i v jiných destinacích. Akvizice se odehrávají pouze ve stabilním prostředí a jakýkoli problém je oddaluje. Český trh, i když je poměrně malý, podle mě velcí hráči nenechají ladem.

E15: A poohlíží se po českém trhu stále i Rewe?

Stoprocentně. Určitě udělají další akvizici ve východní Evropě a není vyloučena ani Česká republika.

E15: Rýsuje se něco konkrétního?

Bez jejich svolení nemohu ani naznačovat.

E15: Dá se říci, že loni nějaká destinace byla hitem?

Zcela jistě Řecko a pak Turecko. Tyto dvě destinace výrazně rostly.

E15: Do jaké míry se vrací zmíněný Egypt?

Myslel jsem, že se vrátí rychleji. Jsme asi na 70 procentech objemů v minulosti. Část klientů kvůli obavám vyčkává a nakupuje až pár dní před odletem.

E15: Dlouhý klid v destinacích narušil teď teroristický útok v Tunisku. Co mu říkáte jako tamní rodák?

To se stalo minulý týden ve středu a já jsem tam shodou okolností přiletěl na jednání s hoteliéry v úterý. Sledoval jsem tedy dění přímo na místě. Celý Tunis byl šokován, nikdo nechápal, proč se to stalo. Mí staří rodiče to nemohli pochopit. V Tunisku byly transparentní volby, vyhrála liberální strana, druzí skončili islamisté a vznikla široká koalice. Tunisané jsou přitom velmi tolerantní, například v hlavním městě najdete na padesáti metrech synagogu, kostel a mešitu.

E15: Ovlivní to váš byznys?

To jistě, nemohu vám lhát. Samozřejmě že lidé budou mít obavy. Letošní sezona byla skvěle nastartovaná, zaplať pánbůh, máme tedy nějaký polštář. Útok v Tunisu sezonu ovlivní, těžko ale nyní říci, do jaké míry. Útok spáchali mladí radikálové, kteří nevědí, co chtějí. Důležité je, aby tito lidé nevyhráli. A to by se stalo v případě, kdyby do Tunisu přestali jezdit turisté. Protože tam je asi milion lidí, které přímo či nepřímo živí cestovní ruch.

Ferid Nasr (52)

Rodilý Tunisan vystudoval výpočetní techniku na ČVUT. Školu dokončil v roce 1992, hned poté nastoupil do obchodního oddělení na tuniském velvyslanectví v Praze. Cestovní kancelář Exim Tours založil v roce 1993. V roce 2011 ji začlenil s ostatními svými firmami v sousedních zemích do středoevropského holdingu, který o rok později prodal skupině Rewe. Jako koníčky uvádí především cyklistiku, lyžování, tenis, squash a chalupaření v Jizerských horách.