Ian Worboys: Sídlo v Praze je pro PointPark strategické

Šéf PointPark Properties Ian Worboys

Šéf PointPark Properties Ian Worboys Zdroj: isifa

Londýnskou burzu jsme zvolili jako nejvhodnější místo pro emisi našich akcií, protože pravidla a regulace jsou tam velmi přísné a transparentnost velmi vysoká, což investoři rádi vidí, říká výkonný ředitel firmy PointPark Properties Ian Worboys.

* E15: Kolik chcete získat vstupem na londýnskou burzu a k čemu prostředky využijete?

Měli bychom být součást indexu FTSE All-Share na londýnské burze a chtěli bychom primárním úpisem získat 250 milionů liber. Tyto prostředky použijeme na snížení dluhu a na rozšíření byznysu.

* E15: Proč jste si vybrali právě londýnskou burzu?

Dívali jsme se na řadu akciových trhů napříč Evropou. Na Londýn padla volba z důvodů kvalitní britské corporate governance. Pravidla a regulace jsou tam velmi přísné a transparentnost je tam velmi vysoká, což investoři, kteří chtějí investovat do společností, jako je ta naše, rádi vidí. Na londýnské burze se také pohybuje řada investorů do nemovitostí, spousta top investorů z celého světa. My jsme chtěli uvést náš podnik na burzu někam, kde máme šance uspět a kde jsou investoři ochotni investovat. Jinak jsme panevropskou společností, máme nemovitosti a pozemky v osmi evropských zemích.

* E15: Ale společnost má české kořeny, je to tak?

Ano, je to tak. Já také žiji v České republice a jsem zde daňovým rezidentem. Sídlo celé naší společnosti je v Danube House na Rohanském nábřeží v Praze. Česko leží v evropské časové zóně, zatímco Británie je minus jedna hodina a třeba Rumunsko plus jedna hodina, takže nám dává smysl mít centrálu uprostřed všech zemí, kde máme naše zastoupení.

* E15: Můžeme očekávat první obchodní den s vašimi akciemi na londýnské burze během tří týdnů?

Ano, doufám, že to tak bude. Během následujících dvou týdnů budeme dělat roadshow pro potenciální investory.