Ivan Pavlíček: Dveře bude odemykat telefon

Ivan Pavlíček

Ivan Pavlíček Zdroj: Michael Tomes

Ani vývoj bezpečnostních dveří se v současnosti neobejde bez zapojení vyspělé techniky. Například využití telefonu k odemykání není o nic rizikovější než u běžných klíčů, říká spolumajitel společnosti Next Ivan Pavlíček. Běžné už jsou také zámky, které se otevřou jen po přiložení toho správného prstu.

Ivan PavlíčekIvan Pavlíček | Michael Tomes

E15: Už dorazilo oživení bytové výstavby i do vaší branže?

V krizi jsme spadli o deset až dvacet procent. Situace se už sice postupně lepší, ale ještě to není úplně ono. Protože jsme úplně na konci stavebního řetězce, tak zlepšení teprve očekáváme.

E15: Pomýšlíte na expanzi do zahraničí?

Máme zastoupení v Rumunsku, které je naším vůbec nejúspěšnejším exportním trhem. Rumunsko nás posouvá dál i z hlediska vývoje, protože je tam hodně šikovných lidí, kteří přišli k našim dveřím se zajímavými zlepšováky a inovacemi. Prodejce máme ještě v Rakousku a v Německu. Před krizí jsme plánovali expanzi do Vietnamu, ale z ní nakonec sešlo.

E15: V čem je vaše přidaná hodnota?

Jsme trochu jiní v tom, že nechceme za každou cenu hrát byznys na maximální kvantitu. Naší produkcí jsou stále v podstatě unikátní zakázkové výrobky, k nimž poskytujeme maximální servis. Polovina kouzla bezpečnostních dveří totiž spočívá v kvalitní montáži. A to se vyváží těžko. Kolem devadesáti procent výroby nainstalují naši vlastní zkušení a prověření montéři na domácím trhu přímo u zákazníků.

E15: Proč jsou bezpečnostní dveře stále relativně drahé?

Řekli jsme si, že nechceme, aby nám vykrádali zákazníky. Mohli bychom samozřejmě udělat nějaký jednodušší a tím pádem levnější model, kterým by šlo konkurovat „kontejnerářům“ z Číny, ale takovým dveřím by pak nutně něco chybělo. A jejich bezpečnost by šla výrazně dolů.

E15: Vykradl už někdo vašeho zákazníka?

Za těch 25 let bylo pár případů. Počítali jsme to podle policejních statistik a pravděpodobnost, že někoho vykradou s našimi dveřmi, je asi třitisícekrát menší než u běžných dveří. Většina vykradení navíc proběhla pravým klíčem a obvykle to byl někdo z rodiny nebo šlo jednoduše o pojišťovací podvod.

E15: Kam se bude posouvat zabezpečování dveří?

Napříště bude určitě více docházet k propojování dveří a alarmů. „Elektrifikace“ dveří se obecně pomalu stává naprosto běžnou věcí. Sice mám jako příšlušník již starší generace také jistou psychologickou bariéru k otvírání dveří například telefonem. Ten ale ve skutečnosti není o nic víc zneužitelnější než klíče. Už teď používáme u některých typů dveří například identifikaci pomocí otisků prstů.

K růstu nám pomohla povodeň