Jiří Paroubek: Mám povinnost zabránit tomu, aby zemi vládlo jedno hnutí

Jiří Paroubek.

Jiří Paroubek. Zdroj: Z. Pecák, archiv Blesku

Politika ho zajímá, burza ho živí. Paroubek ve své kanceláři.
Jiří Paroubek se možná vrátí do řad ČSSD, které dříve šéfoval
Jiří Paroubek se možná vrátí do řad ČSSD, které dříve šéfoval
Jiří Paroubek se možná vrátí do řad ČSSD, které dříve šéfoval
Jiří Paroubek se možná vrátí do řad ČSSD, které dříve šéfoval
11
Fotogalerie

Sociální demokracie pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky je podle expředsedy Jiřího Paroubka v problémech. Jako blanický rytíř teď zvažuje, že po šesti letech přispěchá na pomoc, k čemuž ho přemlouvají některé místní organizace ČSSD. O možném návratu dekády promluvil pro Blesk.

Proč teď uvažujete o návratu k socialistům?

Rád dělám užitečné věci. Takže teď se věnuju obchodování s komoditami, s akciemi, poradenské činnosti. Ale není mi jedno, kam se ubírá moje bývalá strana. Letošní krajské a senátní volby a předtím ty evropské a komunální dopadly debaklem. Reálný výsledek ČSSD byl kolem 15 procent i méně, a pokud teď vedení strany nic neudělá, mohou se před volbami do Sněmovny dostat na 10–12 procent. Rád bych, aby to tak nebylo.

Jak chcete přispět?

Můžu být voličem, což stejně jsem. Můžu být členem, což by byla idealistická volba. Jak jsem se dozvěděl, existuje ustanovení, podle kterého bych mohl být kandidátem či funkcionářem ČSSD až čtyři roky po vstupu, protože jsem mezitím byl v jiné straně. A samozřejmě pak záleží na vedoucích funkcionářích ČSSD, zda by si přáli z mé strany angažmá. Pokud ano, tak to zvážím velmi seriózně a rychle.

Jak váš návrat do politiky vnímá rodina?

Moje žena není z té možnosti nadšená. To říkám ještě slušně, protože nám se žije dobře. Myslím po osobní stránce. A to by samozřejmě narušilo tu rodinnou pohodu. Ale pokud bych to viděl jako svoji povinnost, musí se vždycky něco obětovat.

Cítíte povinnost?

Cítím ji, protože bych chtěl zabránit tomu, aby tuto zemi ovládl jeden člověk, jedno hnutí. Aby má bývalá strana začala hrát roli druhé ODS. Kdybych byl o 10 let mladší, tak bych v takovém případě asi šel hledat štěstí do jiné země.

S kým ze současných špiček ČSSD mluvíte?

Já nekomunikuji pravidelně s nikým.

Celý rozhovor s bývalým premiérem čtěte zde >>>