Kalousek: Snažím se mobilizovat TOP 09, se Schwarzenbergem jsme se ale mockrát pohádali

Miroslav Kalousek při rozhovoru pro Blesk

Miroslav Kalousek při rozhovoru pro Blesk Zdroj: Blesk/Michal Protivanský

Kníže Schwarzenberg
Miroslav Kalousek při rozhovoru pro Blesk
4
Fotogalerie

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že by si po říjnových sněmovních volbách dovedl představit koalici klidně s levicí. A vysvětlil, jaká je atmosféra ve straně, které rok a půl šéfuje.

Jaký je teď váš vztah s Karlem Schwarzenbergem? Když byly krajské a senátní volby, odešel ze štábu předčasně i kvůli nepřesvědčivým průběžným výsledkům…

On si přál, abych to vzal po něm. My dva jsme založili TOP 09. A Karel Schwarzenberg je člověk, jehož životní zkušenosti a hodnoty jsme převzali do našeho programu, a tak je naplňujeme. Můj tatínek je mrtev už 25 let. Kdybych měl říct, v kom vidím druhého otce, je to Karel – tou úctou a respektem, které k němu cítím.

To nechci zpochybňovat, ale pohádali jste se kvůli těm volbám?

Pohádali jsme se mockrát. Znáte nějakou rodinu, kde se nehádají?

Ptám se na konkrétní hádku na štábu.

Vy z toho odchodu z toho štábu děláte událost. Upřímně řečeno: Dopadlo to stejně jako před 4 lety.

Ale kladli jste si vyšší cíle.

Ano, ale obhájili jsme mandáty. To není prohra. Ta deprese dopadla na nás na všechny, ale nepoznamenala naše vztahy.

TOP 09 hledá po Schwarzenbergovi novou tvář. Vypadá to, že jste našli – teplického radního Dominika Feriho. Ukazuje se to jako dobrá volba?

TOP 09 má profesionální kvalitní program. A je to stejné jako s kterýmkoliv jiným výrobkem. Vyrobit, napsat, vymyslet, to je problém číslo jedna. Problém číslo dvě je to prodat. A ti prodejci jsou kupodivu mnohem vzácnější než ti výrobci. Feri má obrovský talent toho obchodního agenta, který umí srozumitelným způsobem to, na čem nám záleží, vysvětlit. Z tohohle hlediska je zcela výjimečný a proto ho pokládám za jednu největších nadějí TOP 09.

Nicméně Lukáš Lexa, který nedávno z TOP 09 vystoupil…

Kdo?

Exčlen na Praze 8.

Já opravdu nevím, o koho jde.

To je taková zemanovská odpověď. Ze strany odešel se slovy, že se z ní stává slepenec eurohujerů a o Ferim se vyjádřil jako o huliči trávy. Vám ta tráva nevadí?

Já jsem nikdy marihuanu nekouřil. Fakt ne. Dokonce nebudu jako Bill Clinton trapně tvrdit, že jsem kouřil a nešlukoval. Já jsem to nikdy nevyzkoušel, protože při své náchylnosti k neřestem jsem se obával, že bych tomu propadl. A myslím, že při tom i zůstanu. Na druhou stranu, jestli si někdo někde potáhnul z trávy, není to pro mě důvod k hodnocení politické kvalifikace.

Po krajských volbách vás výkonný výbor strany podržel, když jste nabídl funkci. Co by byl důvod, abyste funkci dal k dispozici i po říjnových sněmovních volbách?

Ten výkonný výbor mě nepodržel, on mě zaúkoloval. Říkal jsem, že rád odejdu…

Vy byste rád odešel?

Ano. Pokud by měli skutečně pocit, že to té straně prospěje, tak bych to udělal opravdu rád a s velkou úlevou. Chci, aby ta strana, kterou jsem založil, měla důležitou pozici, ať už se mnou nebo beze mě. Já jsem byl v politice leccos a záleží mi na tom, co bude a ne co budu já.

Co tedy bude úspěch a neúspěch ve sněmovních volbách pro TOP 09?

To je vždycky relativní s tím, jak dopadnou vaši soupeři. Já si dovedu představit úspěch při 8 procentech a neúspěch při 14 procentech. Obecně ale platí, abych se nevytáčel, že míříme na dvouciferný výsledek. Mobilizuji svoji stranu na výsledek 12 plus, protože tolik jsme dostali v minulých volbách. A cokoliv pod dvouciferný výsledek je důvod k tomu, aby se moje strana rozhodla mě někým nahradit.

Video placeholde
Miroslav Kalousek hodnotí výsledek voleb • Blesk/David Malík

Když se podívám na výsledky průzkumů a na seznam pro vás nepřijatelných koaličních partnerů, tak mi přijde, že jediné, co může TOP 09 svému voliči nabídnout, je opozice…

Víte, proč vaše otázka nekoresponduje s realitou? Protože se opírá pouze o průzkumy. Poučte se z historie. V historii alespoň posledních 25 let platí, že Miroslav Kalousek, byť za cenu sebevražedných sklonů, vždycky našel nějaké řešení.

Co by bylo ideální?

Neuzavřeme koalici ani s hnutím ANO ani s KSČM. V rámci demokratických parlamentních stran je možné tady udělat správu země bez komunistů a bez Babiše. A teď budu strašně nafoukaný: já nepochybuji, že se to povede.

Podle prezidenta Zemana je ale koalice mezi levicovým a pravicovým subjektem podvod na voliče. Vy mi tady naznačujete možnost koalice s ČSSD?

Nejenom naznačuju. Je nějaká pravolevá osa a zastupujeme jiné zájmy. Já si dokážu představit ideový kompromis s jakoukoliv demokratickou stranou. S nějakou snazší, s nějakou složitější. Nedokážu si představit jenom kolaboraci na likvidaci parlamentní demokracie.

Dovolte mi vás citovat: „Není mi jedno, co se stranou bude, až já budu v domově důchodců.“ To jste řek časopisu Týden. Co kdybyste skončil v politice dříve, než by došlo na důchod?

Já o tom konci nerad mluvím, protože to indikuje neúspěch. Ale ne že bych s tím asi 168krát za svoji politickou kariéru nepočítal. Nechci, aby to znělo arogantně, ale bude to pravdivé: měl bych několikanásobně vyšší příjmy, několikanásobně menší stresy. A daleko míň by mě to bavilo…

Který obor by pro vás připadal v úvahu?

Řeknu jenom, že bych využil znalostí, které mám jako dlouholetý poslanec, státní úředník, člen představenstva Plzeňských pivovarů, ministr financí, předseda rady ministrů financí EU. A to, co jsem se za svůj život naučil, každý zaplatí asi tak čtyřikrát lépe, než stát.

Takže co? Poradenská činnost? Lobbing?

Mluvíme o činnosti, které bych se věnoval…

Můžete být konkrétní?

Ne. A já o tom nepřemýšlím, ani si nevybírám, protože jsem si tak jist našim úspěchem ve volbách.

Se stranou teď jezdíte po republice v rámci kontaktní kampaně, kterou jste nazvali Roadshow Vize 2030. Jak na vás lidé reagují?

Roadshow probíhá lépe, než jsem čekal, když si vezmu, kolik lidí chodí například na setkání s panem předsedou Fialou a na setkání s námi. My jsme několikanásobně početnější. Samozřejmě ten velký počet sebou nese i některé odmítavé názory k tomu, co nabízíme. A já si těch názorů vážím.

Jak znějí?

Nejčastější, které zaznívají? Dejte větší regulaci, seberte bohatým, přidejte chudým. My ale říkáme, že taková cesta je cestou do bídy všech. K přerozdělování bídy. Když těm, kteří mají schopnost ty hodnoty generovat a vytvářet – ať už je to bohatství nebo pracovní místa – řeknete, že musí větší část toho bohatství odevzdat, tak jsou demotivováni. Proč by to měli dělat.

Teď narážíte na progresivní pojetí daně tak, jak jej navrhuje Sobotkova ČSSD.

První ministr, který prosadil jednotnou daň z příjmu, jsem byl já, protože jsem přesvědčen o tom, že to je fér. Co by fér nebylo by byla jednotná daň na hlavu. Jestli to je nebo není taktické, toto říkat nahlas, to ať posoudí historie. Ale to, co děláme my, pokládáme za nutné.

Jak na tohle reagují lidé s nižšími příjmy, s nimiž se jistě také setkáváte?

Samozřejmě různě. Žádný politik nemůže zastupovat všeholid. My sice skládáme jako poslanci přísahu, že budeme zastupovat zájmy všeho lidu. Já si to vykládám tak, že dáváme přednost veřejnému zájmu před zájmem svým soukromým. TOP 09 zastupuje střední třídu a tím nemyslím lidi středněpříjmové, ale ty, kteří se živí svými dovednostmi a od státu chtějí jediné: aby je nebuzeroval.

A tohle zase beru jako narážku na Andreje Babiše. Jak moc ho před občany kritizujete?

Antibabiš je…

Strategie, která vám v minulosti, aspoň dle volebních výsledků, nezafungovala…

To vůbec ne. Antibabiš je geniální propaganda jeho osoby. Jeho tým si nepřeje, aby se mluvilo o Babišových totálně nemravných podnikatelských praktikách, o jeho podvodech na státním rozpočtu, bezohledném přístupu ke všem lidem kolem sebe. A proto říkají »vy nemáte jiný program než Antibabiš. A tahle smyčka se jim povedla. Ale troufám si říct, že Antibabiš je pozitivní program. To je být pro svobodnou společnost, být pro svobodný trh, být prozápadně orientován. To jsou všechno věci, které Andrej Babiš nechce.

V průzkumu popularity z ledna vy máte 4procentní podporu. Babiš naopak boduje...

Lidé dříve nebo později poznají, že ten člověk pracoval jenom pro sebe a pro své zájmy.

Dříve či později… Jestli jste si jist, umíte odhadnout, kdy?

Neumím. Kdybych to uměl, tak se tím živím. Ale není pochyb o tom, že to tak dopadne. Úplně stejně jako miláček národa Stanislav Gross, který to myslel upřímně, a pak se ukázalo, že to byl podvodník, který myslel jenom na sebe. Dej mu Pánbůh odpuštění. Řada z nás, kteří jsme v politice nikdy neobsazovali přední příčky popularity, máme jedinou jistotu: že i ti, kteří nás neměli rádi, řeknou tenhle člověk aspoň celý život říkal jedno a to samé.

Předvolební průzkumy, samozřejmě, jak který, vaší straně věští kolem šesti procent. Nemyslíte si občas, že to je kvůli vám?

To je absurdní. Mrzí mě, že TOP 09 nemá větší podporu než by si její program zasloužil. Na druhou stranu nepochybuji o našem dvojciferném výsledku ve volbách. Máme svoji vizi a jsme jediná pravicová strana, která je jasně proevropská. Jenom my říkáme, že je životním zájmem ČR, aby byla v nejužším jádru EU.

Teď mluvíte o EU jako o něčem pozitivním. Nelíbí se vám ale přílišná regulace – to je podle vás výsledek současné vlády. Nepřijde vám, že si protiřečíte? Současná Evropská komise je svojí regulací všeho možného dost negativně proslulá…

Brexit nastartoval intenzivní diskusi o tom, jak se dál bude vyvíjet EU s jedním jediným cílem: aby nebylo pochyb o tom, že u stolu globálních hráčů sedí čtyři a ne tři. Tedy USA, Čína, Rusko a jako čtvrtý nezpochybnitelný hráč EU. To chce významné reformy a také to vyžaduje jednoznačnou větu: jestli se vám to nelíbí, tak jděte mimo. To je historická křižovatka pro ČR a volby, které nás čekají, budou do značné míry o této historické křižovatce.

Buď chceme patřit k EU – pak musíme patřit do tvrdého jádra a mluvit o přistoupení k euru – anebo budeme ryze česky říkat, že tam až tak nepatříme. A pak postupně začneme patřit pod někoho jiného, a to bude Moskva. Ne děkuju. My chceme jasně patřit do tvrdého jádra EU. Nechceme patřit mezi ty, které si ti globální hráči rozeberou.

Autorem rozhovoru je portál Blesk.cz.