Konec licenčního sporu o Krtka pomůže i dědicům, říká advokát Matzner

Karolína Milerová

Karolína Milerová Zdroj: ČTK

Karolína Milerová
Karolína Milerová
Karolína Milerová
krtek na návštěvě
5
Fotogalerie

Karolína Milerová a její firma Little Mole budou muset své produkty stáhnout z trhu, myslí si Jiří Matzner, právník vítězné správkyně pozůstalosti po Zdeňku Milerovi Mileny Fischerové. Podle správkyně dědictví dopadá verdikt také na kontrakty uzavřené ve světě, tedy i na seriál Krtek a Panda, který vznikl v koprodukci s Čínou. Obdobně musela učinit, po loňském prohraném sporu druhá pozůstalá, teta Karolíny Milerové Kateřina se svou knihou Krtek na návštěvě.

O čem ve vleklé kauze Krtek jednal dnešní soud?

Jedná se o rozhodnutí, které pravomocně řeší spory vyplývající z existence paralelních vztahů, na jedné straně smluv se samotným autorem zastupovaným po smrti správkyní, na druhé straně se společnostmi slečny Karolíny Milerové.

Ani jedna z dědiček tedy nemá podle rozhodnutí soudu právo nakládat s licencí. Kdo to oprávnění má?

Nyní je jediným oprávněným k udílení licencí správkyně autorských práv, a to až do ukončení dědického řízení.

Co soudní verdikt pro budoucnost Krtečka znamená?

Pro licenční partnery stejně jako pro dědice je to dobrá zpráva, protože do budoucna není sporu o tom, kdo může danou licenci udělit a komu se má platit. V této chvíli tedy máme pravomocně skončený spor, který byl rozhodující pro další řízení, jako je dodatečná odměna nebo oprávnění jiných smluvních partnerů k nakládání s Krtkem.

Soudní kapitola pro Krtka skončila, jak bude příběh pokračovat dál?

Po doručení rozsudku dojde k výzvě k dobrovolnému splnění povinností, které plynou z daného rozhodnutí. Pouze pokud by k takovému dobrovolnému splnění nedošlo, lze uvažovat o dalších právních krocích, které by vynucovaly plnění rozsudku.