Lukáš Bohuslav: Za chybu jednoho nesmí pykat celý podnik

Lukáš Bohuslav

Lukáš Bohuslav Zdroj: Emanuel della Pia

Účelem trestního práva není u právnických osob represe, ale prevence, říká Lukáš Bohuslav z katedry trestního práva Právnické fakulty UK.

Novela nemá obsahovat delikty, jichž se firma dopustit nemůže. Co vražda?

Může jít o vraždu na objednávku. A co se týče trestných činů proti životu a zdraví, i ty se mají na právnické osoby vztahovat. Značný dopad to může mít hlavně na zdravotnická zařízení. Lékař pochybí, usmrtí pacienta z nedbalosti a nemocnice za to ponese odpovědnost.

Týká se to i přepravních společností nebo městských dopravních podniků, které zaviní nehodu a někdo při ní zemře. Novela tedy přinese rozšíření, což je z mého pohledu dobře, protože právnické osoby postavíme na stejnou úroveň.

Měl by se zákon rozšířit o hospodářské delikty?

Určitě. Není tam například porušení povinnosti při správě cizího majetku, což je typický hospodářský trestný čin. Nadále tam ale nebude trestný čin porušení pravidel na ochranu hospodářské soutěže. Proti byl antimonopolní úřad, který na to má odborný aparát.

Nakolik jste se podílel na předloze schválené ústavně-právním výborem?

Návrh ministerstva spravedlnosti chtěl zachovat současnou koncepci, kdy se právnické osoby mohou zprostit odpovědnosti za jednání někoho ze statutárního orgánu jen za zcela výjimečných okolností. Nově to má být tak, že pokud firmy vynaloží veškeré úsilí, které po nich lze požadovat, budou se moci vyvinit.

Návrh navazuje na stanovisko, které jsme pro poslance připravili s docentem Tomášem Gřivnou. To vyvracelo některé domněnky ministerstva spravedlnosti, že danou úpravu nelze měnit.

Účelem trestního práva není u právnických osob represe, ale prevence. Firmy si musí nastavit takové mechanismy, které protizákonné jednání co nejvíce omezí.

Jak bude vyvinění manažerů v praxi fungovat?

Účelem trestního práva není u právnických osob represe, ale prevence. Firmy si musí nastavit takové mechanismy, které protizákonné jednání co nejvíce omezí. Excesu jedince zabránit nelze, riziko je ale možné omezit. Pokud bude stíhán představitel právnické osoby a firma se vyviní, její reputace by se to mělo dotknout jen minimálně nebo vůbec. Cílem je ochránit velké společnosti s tisíci zaměstnanci. Stát jistě nechce, aby velcí zaměstnavatelé krachovali.

Říkáte, že firmy musí protizákonné jednání co nejvíce omezit. Je stanoveno jak?

Bohužel ne. Stát stále nenastavil žádná vodítka. I když si firmy obstarají protikorupční kodexy a proškolí zaměstnance, nemají jistotu, zda to státní zástupce uzná. Ministerstvo spravedlnosti musí závazné pokyny stanovit. Je jednoznačně velká chyba, že neexistují.