Firmám hrozí nové trestní paragrafy, místo současných 84 až dvě stě

Soud, ilustrační foto

Soud, ilustrační foto Zdroj: CTK

Podle novely zákona o trestní odpovědnosti firem, která prošla prvním čtením v parlamentu, by se na právnické osoby vztahovalo dvě stě paragrafů trestního zákoníku místo současných 84. Novela by dopadla i na nemocnice - například za usmrcení pacienta z nedbalosti – nebo na přepravní společnosti, pokud způsobí nehodu, při níž někdo zemře.

Některé firmy by mohly být trestní odpovědnosti za pochybení někoho ze statutárních orgánů vedení zproštěny. Musí ale učinit preventivní opatření, tedy přijmout etický kodex a proškolit zaměstnance i management. Novela zákona o trestní odpovědnosti firem má zabránit účelové kriminalizaci. Rozšiřuje možnost, aby se právnická osoba zbavila viny některého ze svých manažerů.

Bič za podvody a další prohřešky už čtvrtý rok dopadá v Česku nejen na majitele firem, ale na celé společnosti. Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob čeká výrazné zpřísnění. Zatímco nyní mohou být stíhány a odsouzeny za 84 vybraných paragrafů, napříště se na ně má vztahovat téměř celý trestní zákoník. Konkrétně dvě stovky deliktů z asi 280. Novinku českého právního řádu přijal v roce 2011 tehdejší Nečasův kabinet ve snaze bojovat s korupcí.

Podobnou normu má většina zemí EU. Minulý měsíc ji schválil také slovenský parlament. Na rozdíl od Česka je však katalog deliktů mnohem střídmější, obsahuje jich šest desítek a neplatí pro státní orgány a podniky ani samosprávy. V tuzemsku zákon funguje od ledna 2012, v prvním roce nebyl vynesen žádný rozsudek. V tom dalším tři a loni už tři desítky.

Aktivnější Morava

Do konce letošního listopadu soudy odsoudily přes čtyřicet firem. Nejčastějším trestným činem bylo v 18 případech neodvedení daně nebo pojistného za zaměstnance. Následovalo 17 deliktů podvodu a osm za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a za zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Dva verdikty padly za vydírání.

Podle Lukáše Bohuslava z Právnické fakulty Univerzity Karlovy jsou mnohem aktivnější moravské soudy, které vydaly více než dvě třetiny všech pravomocných rozhodnutí. Nejčastějším trestem byl zákaz činnosti na určitou dobu následovaný peněžní sankcí. Pokuty jsou mírné, dosud nepřesáhly 100 tisíc korun.

V současnosti zákon uvádí výčet trestných činů vztahujících se na firmy, jeho nová podoba je konstruována opačně. Právnické osoby ponesou odpovědnost za všechny delikty s výjimkou těch, které budou výslovně vyloučeny – například vojenské trestné činy, dvojí manželství nebo opuštění dítěte.

Lichva, zpronevěra, hazard

Přibude naopak lichva, zpronevěra či provozování nelegálního hazardu. A také trestné činy proti životu a zdraví, které by se týkaly zdravotnických zařízení. To vyvolává odpor některých poslanců ústavněprávního výboru, kteří se obávají dopadů na veřejné nemocnice.

Změkčit původní zákon a zabránit účelové kriminalizaci má novela tím, že firma by mohla být zproštěna odpovědnosti za pochybení někoho z nejvyššího managementu. Musela by však prokázat, že vynaložila veškeré možné úsilí, aby spáchání protiprávního jednání zabránila. Například tím, že přijala protikorupční či etický kodex a proškolila řadové zaměstnance i vedoucí pracovníky. Přesně definovat preventivní opatření by mělo ministerstvo.

„Navrhované ustanovení je kompromisní a použitelné,“ shodují se poslanci ČSSD Marie Benešová a Jan Chvojka. I šéf rezortu spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podle nich návrh „opatrně“ podpořil.

Čtyři roky trestní odpovědnosti firem
Firmy mohou být stíhány za trestní delikty už čtvrtý rok.
V roce 2014 bylo vyneseno na třicet rozsudků, letos už přes čtyřicet.
Mezi nejčastější prohřešky patří neodvedení daně a podvody.

Bohumil Pečinka: Trest smrti pro firmy