Marie Passburgová: Překvapilo mě, jak obtížné je koupit tady pozemky a něco na nich stavět

Marie Passburgová

Marie Passburgová Zdroj: E15 Anna Vackova

Jedním z nejaktivnějších developerů kancelářských budov je v Praze společnost Skanska Property Czech Republic, sesterská firma tuzemské Skansky podnikající ve stavebnictví. Před rokem do čela Skanska Property přišla Marie Passburgová. Pro český realitní trh má slova chvály, ale nešetří ani kritikou.

„Získání stavebního povolení trvá v České republice déle než v jiných zemích, prostředí je tu méně transparentní,“ řekla deníku E15 v prvním rozhovoru pro česká média.

E15: Co vás překvapilo po příchodu do Prahy?

Byla jsem překvapená tím, jak je pražský realitní trh mezinárodní. Pohybuje se zde hodně lidí ze zahraničí jak mezi developery, tak například mezi realitními agenty. Negativně mě překvapilo, jak obtížné je tu koupit pozemky a něco na nich stavět.

E15: Je poslední zmíněný fakt spojený s korupcí, kterou je Praha neslavně proslulá?

Ano. Mezi naše základní firemní hodnoty patří, že se nikdy nepustíme do něčeho neetického. A netěší nás být na trzích, kde se takové standardy nedodržují. Získání stavebního povolení trvá v České republice déle než v jiných zemích, prostředí je tu méně transparentní. Například ve Skandinávii je trh určitě výrazně transparentnější. A Skanska chce být jen na trzích, které transparentní jsou. Věříme však, že se situace zlepší. Odchod z Česka určitě nechystáme.

E15: Hodně vašich konkurentů ale takto neuvažuje. Nemají proti vám developeři bez skrupulí konkurenční výhodu?

Klíčovou roli mají také nájemci. Mnoho z nich si nás vybírá kromě značky a produktu také právě pro naše postoje. Hodně firem nechce být jakkoli spojeno s něčím neetickým. Ideální by bylo, kdyby takto postupovalo více developerů dohromady. Pak by se určitě zlepšilo i celkové prostředí. Občas se v tom ale cítíme být poněkud osamocení.

E15: V jaké kondici je podle vás pražský realitní trh? Kam se bude dál ubírat?

Neříkám, že trh zažívá nějaký boom, ale je relativně stabilní. Pro nás jako developera je důležité, že je tu poptávka od investorů i nájemců. Příkladem je budova City Green Court, kterou jsme minulý rok prodali fondu Deka. Nájemci poptávají prostory i v situaci, kdy se ekonomice příliš nedaří. Očekáváme, že příští rok bude lepší než tento.

E15: Říkáte, že poptávka po kancelářských prostorech tu je, ale přitom je nyní v Praze poptávka po plochách nad pět tisíc metrů čtverečních spíše výjimečným úkazem.

To je pravda, ale stále vidíme, že firmy ze starších kancelářských budov se chtějí stěhovat do lepších nových kanceláří. V moderních prostorech mají totiž společnosti navzdory o něco dražším nájmům efektivnější náklady. Navíc i moderní budovy časem zastarávají a firmy se po čase budou chtít stěhovat do ještě lepších prostorů. Další firmy budou zase pokračovat v konsolidaci, během níž budou slučovat kanceláře roztroušené po městě. Celkově vzato roční poptávka stále převyšuje množství kanceláří, které developeři uvádějí na trh.

E15: Hodně developerů se teď v Praze pouští do spekulativní výstavby, tedy bez předem zajištěných nájemců. Je na takové projekty vhodná doba?

Co se týče nás, jsme ochotni pustit se i do spekulativní výstavby, ale musíme si být zcela jisti, že jsme v lokalitě, po níž je příslušná poptávka. V Praze se proto zaměřujeme na čtvrtou, pátou a osmou městskou část. Nikdy bychom takto nezačali stavět někde na periferii. Současný spekulativní development možná krátkodobě zvýší míru neobsazenosti kanceláří, obecně se ale negativních důsledků neobávám.

E15: V čem vidíte největší slabiny českého trhu? V čem jsou naopak jeho silné stránky?

Českému kancelářskému trhu by určitě prospěla silnější aktivita nájemců. Velké firmy příliš nerostou. Lidé sice z České republiky neodcházejí, ale zároveň se ani ekonomika výrazně nehýbe kupředu. Na druhé straně je Česká republika stále atraktivním a stabilním trhem, který může těžit ze své pozice uprostřed Evropy.

City Green CourtCity Green Court | archiv

E15: Do čeho se v nejbližším období pustíte?

Nyní zahajujeme výstavbu kancelářské budovy o sedmi tisících metrech čtverečních v Praze na Smíchově, což je náš první projekt v této lokalitě. Stavba má být hotová příští rok v listopadu. Na podzim 2013 počítáme se zahájením výstavby karlínského projektu Corso Court, který jsme nedávno koupili.

E15: Další kancelářský projekt máte v Holešovicích. Co s ním plánujete dál?

Holešovice jsou podle mne výborná lokalita. Ale je tam stále ještě hodně nejistých věcí typu dosud neschváleného územního plánu. V Holešovicích je řada dalších developerských projektů, takže si území ještě vyžádá rozvojový plán pro celou lokalitu. Doufám, že naše tamní projekty budeme moci realizovat během příštích pěti let.

E15: Připravujete něco v dalších pražských lokalitách?

Nadále chceme stavět v Praze 4 a v Praze 5. Smíchov a Pankrác považujeme za fantastické lokality. K realizaci záměru na Pankráci chceme stejně jako pro City Green Court přizvat architekta Richarda Meiera. Platí, že v ideálním případě bychom chtěli realizovat dva developerské projekty současně.

E15: Koupili jste v Praze pár projektů, na nichž pracovali už jiní developeři. Patří to k vaší obchodní taktice?

Součástí našeho byznys modelu to určitě není. Jde o výjimky z pravidla, které jsme v České republice učinili. Chceme být v dobrých lokalitách a máme ambici zahájit dva projekty ročně, ale někdy je obtížné najít vhodné pozemky, takže jsme v těchto případech využili příležitosti. Navíc nám koupě už existujících projektů umožňuje zkrátit celý developerský cyklus od naplánování přes výstavbu až po prodej. Tento cyklus trvá standardně pět let, například u City Green Court to ale díky získání už rozpracovaného projektu nebyly ani tři roky.

E15: Budovy stavíte jako zelené. Můžete je potom výhodněji pronajmout nebo prodat?

Máme dokázáno, že způsob, jakým využíváme energie, vodu či jak nakládáme s odpady, má vliv na hodnotu těchto nemovitostí. Jsou tu ale také „měkké“ vlivy typu toho, že se v takové zelené budově cítí zaměstnanci nájemců lépe. Jsou méně nemocní, vykazují vyšší produktivitu. Udržitelnost není dána jen tvrdými fakty.

E15: V minulosti jste se pustili také do přípravy logistického areálu u silnice R6, pak jste však projekt vzdali a začali pozemky rozprodávat. Jak daleko s prodejem jste?

Pozemky na západě Prahy jsme koupili už před mnoha lety. Poté jsme se však rozhodli, že se radši budeme držet jen výstavby kanceláří. Tamní pozemky navíc nebyly zasíťované, chyběla tam elektřina, což už je ale nyní vyřešené. Očekávám, že projekt u R6 bychom měli doprodat nejpozději během příštího roku.

Marie Passburgová (50)

Vystudovala na univerzitě v Göteborgu mezinárodní obchod a ekonomiku. Před nástupem do Skansky působila ve společnosti ABB Financial Services, kde měla na starosti finance v oblasti energetiky a dopravy. Do Skansky nastoupila v roce 2001, ve firmě pracovala v různých manažerských pozicích v severských zemích, ve Velké Británii a ve střední Evropě.

Skanska Property začne letos stavět kanceláře na Pankráci