Novák by měl zůstat v Radě ČTÚ, říká vládní zmocněnec pro IT Dzurilla

Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla

Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla Zdroj: ČTK

Některé země už 5G sítě spustily. Česko dosud nezahájilo aukci kmitočtů
2
Fotogalerie

Podmínky aukce kmitočtů pro 5G sítě je nutné změnit, aby se přihlásilo více zájemců. Červnový termín pro přidělení kmitočtů přesto stihneme, říká vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček oznámil, že aukce kmitočtů k 5G sítím s upravenými podmínkami bude vyhlášena až v květnu nebo v červnu. Znamená to start příprav aukce od nuly?

Ano, jsou tam zákonné důvody. Každá změna podmínek, které mají dopad na aukci, musí projít veřejnou konzultací, a tak dále. To znamená, že restart je nezbytný.

Jaké jsou hlavní důvody k odkladu aukce?

Z toho, jak se díváme na aktuální situaci, je tu jen jeden potenciální zájemce. To znamená, že se bavíme o tom, jak aukci udělat atraktivnější, aby se přihlásilo více zájemců. Tedy jestli například nemůžeme více podpořit aukci v pásmu 3,5 GHz, aby byla atraktivnější i pro menší, regionální hráče, a tak dál.

Můžete být konkrétnější?

Máme namyšlené některé věci, které by mohly pomoci aukci zatraktivnit. Samozřejmě chceme, aby pomohl zpracovat Český telekomunikační úřad, protože to je jejich zodpovědnost.

Je dodržení termínu na přelomu jara a léta reálné?

Rozhodně chceme dodržet legislativní lhůty (evropská legislativa nařizuje přidělit 5G kmitočty do 30. června – pozn. red.), předpokládáme zdržení maximálně pár měsíců.

Pouze jeden zájemce v aukci je tedy i hlavním důvodem odchodu šéfa ČTÚ Jaromíra Nováka?

To je rozhodnutí pana ministra, to bych nerad komentoval.

Jaromír Novák rezignoval na všechny funkce v ČTÚ. Bude se jej vláda snažit přesvědčit, aby své rozhodnutí změnil a zůstal alespoň jako člen Rady ČTÚ?

Ano. Na vládě zaznělo i přání, že by měl pan Novák jako odborník v oblasti telekomunikací zůstal řadovým členem rady Českého telekomunikačního úřadu.

A vy s tímto návrhem souhlasíte?

Určitě. Jeho znalosti telekomunikačního trhu jsou bezpochyby validní.

Je nově jmenovaná předsedkyně ČTÚ Hana Továrková vhodnou nástupkyní Nováka?

Znova: jsou to personálie v rámci ministerstva průmyslu a obchodu, nerad bych se k tomu vyjadřoval.