Pelikán: Politické prostředí je geniální systém, ve kterém zcela zmizela moc

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: Foto Blesk - Robert Klejch

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Robert Pelikán
4
Fotogalerie

Bývalý ministr spravedlnosti hnutí ANO Robert Pelikán se po čase opět vrací na veřejnost. Po své rezignaci nastoupil do pražské kanceláře rakouské advokátní společnosti Wolf Theiss a vrátil se i na pražskou právnickou fakultu, kde se připravuje na splnění docentury. „Ten, kdo vypadá, že drží nějakou moc, ji tak úplně nedrží a možná ji vůbec nedrží, protože je závislý na tom, co mu připraví někdo jiný. A ten je zase závislý na někom jiném. Je to geniální systém, ve kterém zcela zmizela moc,” říká o politickém prostředí, které nás obklopuje v prvním rozhovoru po návratu k advokacii pro info.cz.

Proč jste si pro svou další kariéru vybral právě Wolf Theiss?

Připadalo mi to jako zajímavá výzva. Tato kancelář má mezinárodně vynikající zvuk, ve Vídni je to dnes největší kancelář. U nás je trochu menší, říkal jsem si, že je tu prostor pro rozvoj a to jsou věci, které mě vždycky bavily.

Návrat do advokacie byla, předpokládám, po odchodu z politiky jasná věc…

Absolutně. Celou dobu, co jsem v politice byl, jsem to pojímal jako dočasné působení. Jako něco, z čeho se budu vracet. A samozřejmě tam, odkud jsem přišel, to znamená do advokacie.

Tehdy jste odcházel z vlastní advokátní kanceláře Vrána & Pelikán. Svůj podíl jste prodal…

Přesně tak, podíl jsem prodal, abych neměl ani pocitově žádný konflikt zájmů. Přece jenom jsem tu a tam měl vliv na přidělení advokátské práce. Od své bývalé kanceláře jsem se takto odřízl a ona mezi tím prošla lecjakými transformacemi. Můj spoluzakládající společník je dnes v cizině, pracuje pro jednoho výhradního klienta. Ta kancelář už vlastně v původní podobě neexistuje, takže jsem se do ní už ani vracet nemohl.

Přesto, ambici založit novou vlastní kancelář, jste necítil?

Ani ne, pokud máte vlastní kancelář, tak vám to sice dává větší svobodu, než když jste ve větším celku, ale na určitý druh práce a na určité klienty už prostě nedosáhnete. Nemáte šanci začít pracovat pro ty nejprestižnější klienty, když máte malou lokální kancelář, byť by byla butiková tak jako ta, kterou jsem dříve měl. Mám chuť takovéto omezení nemít, proto jsem se vydal do větší kanceláře.


Celý rozhovor najdete na webu INFO.cz >>>