Petr Nečas: Pravicoví voliči zůstali doma

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Podle šéfa ODS a premiéra Petra Nečase neprohrála jen pravice, ale i ČSSD. Za vzestupem komunistů vidí skutečnost, že je veřejnost začala vnímat jako protestní stranu.

E15: Až na vítězství Jiřího Pospíšila v Plzeňském kraji a čtyřicetiprocentní zisk Jaroslava Kubery v prvním kole senátních voleb na Teplicku je výsledek ODS propadák. Souhlasíte?

Je to zbytečně silné slovo. Například sociální demokracie jako vládnoucí strana skončila v roce 2000 v krajských volbách dokonce jako čtvrtá a ani v roce 2004 nedopadla o moc lépe. Ukazuje se, že i v České republice funguje železné pravidlo politického cyklu. Tedy že strana, která je u moci, v polovině svého mandátu neuspěje.

E15: Opravdu vás nepřekvapil tak nízký výsledek, který většina předvolebních průzkumů nepředpokládala? Připomenu, že v krajských volbách jste dostali přes 12 procent hlasů, ze 180 mandátů vám jich zůstalo 102.

Vedle porážky pravice a porážky etablovaných politických stran, jako je ČSSD, která je šest let v opozici a nedostala ani 24 procent, což není nijak úchvatné, je to také porážka agentur pro výzkum veřejného mínění. Výsledky jsou totálně jiné, než předpovídaly. Totálně se zmýlila i agentura, která pracovala pro ODS.

E15: Jaké další příčiny jsou za vzestupem komunistů?

Pravice platí za nepopulární, ale nezbytné reformy. A co se týče komunistů, jsou momentálně vnímáni jako antiestablishmentová strana. Vzhledem k tomu vzali ČSSD velký počet protestních levicových hlasů.

E15: O jedno z největších překvapení se postaral místopředseda KSČM Jiří Dolejš, který vede v senátních volbách v Praze 8. Není to důvod pro hlubší sebereflexi minimálně pražské ODS?

Výsledky v Praze se nemohou zase tolik lišit od zbytku republiky. Tendence, které jsme zaznamenali v krajských volbách v celé zemi, se musely odrazit i v hlavním městě. Nejsem tím překvapený. Sociální demokracie v roce 2000, kdy nesla hlavní díl vládní odpovědnosti, získala jen jeden jediný senátorský mandát. A v roce 2004 nedostala ani jeden.

E15: Udělaly vaše krajské organizace někde chybu, podcenily své soupeře?

Žádnou fatální chybu nevidím. Bojovat s železnou zákonitostí politického cyklu je podobné jako se snažit otočit směr foukání větru.

E15: Jaký závěr jste si sám pro sebe učinil jako předseda ODS?

Nemám pocit fatálního omylu či kroku. Jako sebekritický člověk si ale samozřejmě v klidu všechno zanalyzuji a budu hledat, zda jsem mohl udělat něco lépe, účinněji, kvalitněji. Co se týče funkce premiéra a vlády jako celku, největší chybu bychom udělali, kdybychom teď ustoupili od své fiskální strategie a přestali být vládou rozpočtové odpovědnosti. To bych viděl nejen jako chybu, ale jako selhání.

E15: Takže žádnou odpovědnost necítíte?

To netvrdím. Ale odpovědnost vedení ODS se primárně odvíjí od voleb do Poslanecké sněmovny.

E15: Zůstali tentokrát pravicoví voliči doma?

Mnohé tomu skutečně nasvědčuje. Voliči ODS mohou být v některých směrech znepokojeni nebo dezorientováni nejednotností našeho poslaneckého klubu. Moje dlouhodobá zkušenost je taková, že nám voliči odpustí mnohé, ať už koaliční kompromisy nebo programové ústupky. Ale nikdy nám neodpustí nejednotnost.

E15: Jak se výsledek odrazí na kongresu ODS, který se uskuteční začátkem listopadu?

Určitě se odrazí, minimálně v diskuzi.

E15: Doporučíte místopředsedovi Pavlu Drobilovi, který odpovídal za volební

, aby zvážil odchod ze stranické funkce?

Je naprosto předčasné dělat takové dalekosáhlé závěry.

E15: Obhájí svou pozici další místopředseda, ministr obrany Alexandr Vondra, který v senátních volbách propadl?

Rozhodnou delegáti kongresu, kteří zvolí vedení naší politické strany.

E15: Bude o posty místopředsedů usilovat více kandidátů?

To ukáže čas.