Pomůžeme Evropské unii splnit klimatické cíle, říká šéfka amerického gigantu Honeywell

Viceprezidentka Honeywellu pro vládní záležitosti Stacey Bernards

Viceprezidentka Honeywellu pro vládní záležitosti Stacey Bernards Zdroj: Stacey Bernards

Společnost Honeywell působí v celé řadě odvětví od leteckého průmyslu až po vývoj technologií, zdravotnictví nebo logistiku.
Vývojové centrum Honeywellu v Brně
Delegace českých podnikatelů v červnu navštívila ústředí společnosti Honeywell ve Washingtonu DC.
4
Fotogalerie

Jen málokterá společnost má tak široké pole aktivit jako americký Honeywell. Konglomerát, který celosvětově zaměstnává přes sto tisíc lidí, podniká v letecké dopravě, logistice, kosmickém, obranném, chemickém, ale třeba i zdravotnickém průmyslu. Výraznou stopu zanechal i v Brně, kde už bezmála dvacet let provozuje obří vývojové centrum. Viceprezidentka Honeywellu pro vládní záležitosti Stacey Bernardsová odhaluje v rozhovoru s deníkem E15, jaké má tento koncern nejnovější plány v České republice nebo jak se mu podařilo přečkat složité období koronakrize. 

Honeywell působí v odvětvích, která byla tvrdě zasažena pandemií koronaviru. Jak se vám podařilo zvládnout poslední dva roky?

Žádná společnost nebyla zcela imunní vůči dopadům pandemie. Nicméně myslím, že jsme v lepší pozici než mnoho jiných firem, protože máme velmi rozmanité portfolio. Některé naše sektory během covidu prudce rostly a pomohly nám tak vykompenzovat ztráty z jiných odvětví. Šlo například o výrobu osobních ochranných prostředků, typicky respirátorů a roušek, dále o automatizaci skladů, e-commerce a tak dále. Letos už vidíme návrat k růstu ve většině sektorů, což je pozitivní. Aktuálně pracujeme hlavně na digitalizaci, kterou považujeme za klíč k udržitelnosti a zefektivnění všech našich operací. 

Výkonný ředitel vaší společnosti Darius Adamczyk nedávno uvedl, že se Honeywell bude v příštích letech soustředit zejména na podnikání v oblasti obnovitelných zdrojů energie. To se má dokonce stát nejrychleji rostoucím sektorem ve vaší korporaci. Jak toho chcete dosáhnout a můžete zmínit i nějaké konkrétní projekty?

Důraz na udržitelnost má v Honeywellu hluboké kořeny. Obnovitelné zdroje energie jsme využívali ještě dříve než to začalo být v korporátním světě „cool“. Takže už dnes máme k dispozici řadu technologií, které to umožní. Navíc očekáváme, že poptávka po čistých energetických zdrojích se bude neustále zvyšovat. Naše tržby ze zelených energií by měly už v roce 2024 vyskočit na 700 milionů dolarů ročně z 200 milionů dolarů, které nám tento sektor vygeneroval v loňském roce. 

Pokud jde o konkrétní věci, vyvíjíme třeba ekologická letecká paliva, která dokážou snížit množství vypouštěných emisí skleníkových plynů o osmdesát procent. Máme technologie na zachytávání oxidu uhličitého a efektivnější recyklaci plastů. Testujeme vodíkové technologie. Stavíme také chytré budovy s nižšími náklady na osvětlení, vytápění či chlazení.          

Jak pandemie proměnila sektor e-commerce v Česku?

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub

Evropa aktuálně prochází energetickou krizí. Mohou tyto vaše technologie pomoci s její energetickou transformací?

Určitě. Honeywell má výraznou pozici na evropských trzích, jak ve výrobním sektoru, tak ve výzkumu a vývoji. Chceme významně přispět k tomu, aby Evropská unie splnila své klimatické cíle. V tuto chvíli zkoumáme různé způsoby, jak toho dosáhnout. Jedním z nich je například právě výstavba uhlíkově neutrálních budov.    

Potýkáte se v současné době s nějakými překážkami? 

Velkou výzvou jsou pro nás přetrvávající potíže v dodavatelských řetězcích. Především globální nedostatek čipů. To brzdí hlavně náš letecký a kosmický sektor. Ale celkově bych řekla, že díky našemu rozmanitému portfoliu se s těmito problémy brzy vypořádáme. 

Dokážete odhadnout, kdy by čipová krize mohla skončit?

To si v tuto chvíli netroufám říct. 

Honeywell hodně spolupracuje s českými vysokými školami. Podpořili jste například vznik programu pro kosmické inženýry na Vysokém učení technickém v Brně. Vidíte v českých studentech velký potenciál?

Velmi nás těší, že jsme součástí těchto projektů. Už od našeho vstupu na český trh v roce 1993 hodně spolupracujeme s vašimi univerzitami, ale i středními školami. Věříme, že spolupráce mezi akademickou obcí a průmyslem je velmi důležitá. V posledním školním roce jsme měli v našem vývojovém centru v Brně padesát stážistů. Zhruba sedmdesát procent z nich k nám po dokončení studia nastoupí jako zaměstnanci. Přibližně stejné množství očekáváme v příštím roce.      

Je tohle podle vás nejlepší způsob, jak najít kvalifikovanou pracovní sílu?

Neřekla bych, že je to nejlepší způsob, ale nepochybně je to velmi efektivní cesta, jak získat pravidelný přísun talentovaných mladých lidí. 

Chystáte v Česku nějaké nové projekty nebo investice?

Ano, neustále posilujeme naše dodavatelské řetězce a spolupracujeme se startupy a malými a středními podniky. Aktuálně stavíme v Brně nový výzkumný a testovací závod o rozloze 14 tisíc metrů čtverečních. Bude se věnovat výzkumu a vývoji systémů pro automatizaci skladů. Otevření se plánuje ve druhé polovině letošního roku. Konkrétní měsíc ale prozatím nevíme.   

Kolik peněz jste do tohoto závodu investovali?

To nemohu prozradit. 

Honeywell se zabývá též různými aktivitami v obranném průmyslu. Jak se daří tomuto vašemu odvětví v kontextu probíhající války na Ukrajině?

V prvé řadě bych ráda zdůraznila, že velice soucítíme s lidmi na Ukrajině a vůbec všemi, na které tato krize dopadá. Válka samozřejmě ovlivňuje ochotu států a firem investovat do obrany. Poptávka v tomto odvětví určitě vzrostla. Pozorujeme zvýšený zájem zejména o naše kyberbezpečnostní aplikace a nové inovativní technologie. Je to také jedna z oblastí, ve které v nejbližší době očekáváme růst tržeb.

Stacey Bernardsová     

  • Je absolventkou Univerzity ve Virginii.
  • V současné době zastává funkci viceprezidentky pro vládní záležitosti v nadnárodní společnosti Honeywell.
  • V minulosti mnoho let pracovala v americké Sněmovně reprezentantů.
  • Byla například poradkyní, tiskovou mluvčí a ředitelkou kanceláře amerického kongresmana a vlivného člena Demokratické strany Stenyho Hoyera.