Spory o nominaci Pocheho? Jen kvůli výhradám prezidenta ČSSD paty nesklapne, říká Chvojka

Jan Chvojka

Jan Chvojka Zdroj: Foto Aha! – Karel Kopáč, ČTK, ara

Jan Chvojka
Jan Chvojka
3
Fotogalerie

Aktuální překážkou vzniku koaliční vlády ČSSD s hnutím ANO jsou výhrady prezidenta Miloše Zemana, komunistů a Andreje Babiše vůči nominaci Miroslava Pocheho (ČSSD) na funkci ministra zahraničí. Sociální demokracie se ale jejich požadavkům automaticky podvolit nechce. "Tím zásadním slovem je důstojnost. Pokud by to mělo vypadat tak, že sklapneme paty jen kvůli prezidentovi, tak by to na náš poslanecký klub působilo kontraproduktivně," říká šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček připustil, že ve vládě být nakonec nemusí. Znamenalo by to anulování výsledku vnitrostranického referenda?

Naši členové rozhodovali o vstupu do vlády za konkrétně vyjednaných podmínek. Patří mezi ně zejména program, ale také personálie. Straníci hlasovali s vědomím jmen, která znali dopředu.

Věděli, že tyto osobnosti včetně pana Pocheho by realizovaly program, který byl s ANO domluven. V hlasování to sehrálo svoji roli. Je to vidět na výsledcích referenda v kraji Vysočina nebo v Praze, které mají své kandidáty na ministry.

Prezident Miloš Zeman ale dopředu avizoval, že Pocheho jmenovat nebude.

Na druhé straně projevil určitou vstřícnost a řekl, že se s ním sejde. Pro mě je zásadní informací to, že Poche bude mít možnost pana prezidenta přesvědčit o tom, že je kvalitním kandidátem a že některé věci, které jsou mu vytýkány, jsou pouhými fámami. Odrazíme se od toho, jak jednání dopadne.

A kdyby prezident, ANO a komunisté Pocheho nadále odmítali, tak do vlády nepůjdete? Nebo byste nominovali někoho jiného?

Rozhodnutí je buď na prezidentovi, který může ustoupit ze svých výhrad, nebo na Pochem. Může ustoupit s tím, že na funkci ministra zahraničí nelpí. Musí to být ale srozumitelné pro naše členy a voliče.

Určitě to nesmí být tak, že když prezident Pocheho nechce, tak ČSSD ustupuje od tohoto jména. Tím zásadním slovem je důstojnost. Pokud by to mělo vypadat tak, že sklapneme paty jen kvůli prezidentovi, tak by to na náš poslanecký klub působilo kontraproduktivně. O důvěře vládě by nehlasoval kladně.